Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Jaunais mācību saturs: vairāk darba pedagogiem par to pašu algu

© F64

Valsts izglītības un satura centrs (VISC) sāk izstrādāt jauno, kompetenču pieejā balstīto mācību saturu, kas ietvers visus izglītības posmus. Tam tērēs gandrīz 12 miljoni eiro no ES fondiem (plus 2 miljoni eiro Latvijas līdzfinansējums).

«Šis varētu būt labais darbs Latvijas simtgadei, gatavojot mūsu jaunatni sekmīgai nākotnei, lai iegūtu dzīvei svarīgas kompetences - kritisko domāšanu, iniciatīvu, prasmi formulēt problēmas un tās risināt, medijpratību un nepieciešamību pēc izglītošanās visa mūža garumā,» - tā mācību satura reformu preses konferencē nodēvēja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

VISC direktors Guntars Catlaks apstiprināja, ka sagatavošanās darbi jau ir pabeigti un tagad akcentēs trīs vissvarīgākos darbus: pirmsskolas izglītības vadlīnijas (tās paredz aptvert vecuma posmu no pusotra gada līdz sešiem gadiem), kā arī pamatizglītības un vidējās izglītības standartus. Pamatskolas standarts tiks izstrādāts, paredzot, ka skolas gaitas tiek sāktas no sešu gadu vecuma. Bez atbalsta nepalikšot arī pedagogi: ir paredzēts sagatavot izglītības iestāžu vadītāju normatīvus, bet skolotāji varēs ierosmi gūt, izmantojot e-mācību modeļus un labās prakses piemērus. Plānots standartu izveides gaitā sadarboties arī ar pašvaldībām, augstskolām un Latviešu valodas aģentūru.

G. Catlaks uzsvēra, ka līdz 2017. gada 1. septembrim šiem dokumentiem jābūt gataviem, jo nākamgad jauno mācību saturu kā pilotprojektu plānots izmēģināt 80 skolās.

Projekta vadītāja Zane Oliņa norādīja, ka līdz šim lielākais akcents skolā likts uz zināšanu apjomu, bet turpmāk būtiskākais būs prasme rīkoties ar zināšanām. «Skolotājs vairs nav informācijas nodevējs, bet māc īšanās arhitekts,» poētiski akcentu maiņu raksturoja Z. Oliņa. Tas gan, protams, prasīšot lielāku papildu darbu no pedagogiem, gatavojoties stundām, un lielāku sadarbību starp dažādu priekšmetu skolotājiem. Īsti neatbildēts gan palika jautājums: vai ir paredzēts šo papildu darbu attiecīgi arī apmaksāt. Jo jau šobrīd par vienu stundas sagatavošanu skolotājs saņem vien pāris centu.