Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Politiķi virza ideju atlaist valstij un Satversmei nelojālus pedagogus

© twitter

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Izglītības likumā, kas paredz iespēju darba devējam nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju vai pedagogu, ja tiek konstatēts, ka persona nav lojāla Latvijai un tās Satversmei, vai arī izglītojamam mācību procesā tiek veidota nepareiza attieksme pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti.

Likumprojekts izstrādāts, lai pēc iespējas novērstu riskus valsts un sabiedriskajām interesēm, demokrātijai, drošībai un attīstībai, kas varētu rasties izglītības iestādes vadītāja vai pedagoga prettiesiskas darbības dēļ, proti, lai novērstu to, ka izglītības iestādē strādā tās vadītājs vai pedagogs, kas ir nelojāls Latvijai un tās Satversmei

Tiesa, politiķiem par šo ieceri ir dažādi viedokļi. Nacionālās apvienības līderis Imants Parādnieks šorīt medijiem atzina, ka nelojālu pedagogu atlaišana esot pašsaprotama. Ja skolotājam šķiet, ka PSRS sabrukums ir viens no aizvadītā gadsmita traģiskākajiem notikumiem, tad viņam esot jādodas aiz Zilupes robežām un jāapmāca skolēni tur. Savukārt kreisā flanga deputāts Andrejs Elskniņš sociālajos tīklos publicējis balsojumu par strīdīgās normas nodošanu komisijām, piebilstot: "Balsojums lojalitātes ieviešanai pedagogiem! Vienotība/ZZS/NA turpmāk ar lineāliem mērīs to viedokļu un izteikumu atbilstību Satversmei"