Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ārzemju izglītības izstāde pulcē vairāk nekā 80 mācību iestāžu

© Publicitātes foto

Lielbritānija jau daudzus gadus ir vispopulārākais jauniešu galamērķis, kuri nolemj mācīties ārvalstīs. Iecienīta studiju vieta ir arī Nīderlande un Dānija, citas Eiropas valstis, daļa arī raugās uz pārokeāna valstīm. Mācīšanās ārzemēs ļauj gūt ne tikai starptautisku pieredzi un konkurētspējīgu izglītību, bet arī stiprina personību. Šo sestdien Latvijas jauniešiem būs unikāla iespēja klātienē satikt vairāk nekā 80 dažādu ārvalstu izglītības iestāžu pārstāvjus un interesējošos jautājumus izrunāt «aci pret aci», jo klāt ārzemju izglītības izstāde. Ieeja ir bez maksas.

Nāk arī pamatskolēni

Specializētā ārzemju izglītības izstāde Days of International Education kļuvusi jau par tradicionālu pasākumu, kas pulcē lielu interesentu pulku. Aģentūras Meridian Group (viens no izstādes rīkotājiem) vecākā izglītības programmu konsultante Ilze Folkmane novērojusi, ka pēdējos gados izstādes apmeklētāju vidū manāmi arī pamatskolēni, kas apsver iespēju vidējo izglītību iegūt ārpus Latvijas robežām. «Protams, lielākais vairums apmeklētāju interesējas par studijām universitātēs, taču arvien vairāk uz izstādi nāk skolēni, kas vēlas uzzināt par vidējās izglītības iegūšanas iespējām ārvalstīs,» stāsta I. Folkmane. Šāds lēmums nav nekas pārsteidzošs, ja jaunietis pēc laika mērķē uz Kembridžas vai Oksfordas universitāti, vai kādu citu prestižu Lielbritānijas augstskolu, jo ne visās augstākās izglītības iestādēs var iestāties ar Latvijā iegūto atestātu. «Lielbritānijā ir 10 līdz 15 labākās universitātes, kur praktiski nav iespējams iestāties ar Latvijā iegūtu atestātu, izņēmums ir starptautisku olimpiāžu laureāti. Lielbritānijas un Latvijas vidējās izglītības sistēmas ir ļoti atšķirīgas. Piemēram, viņi mācās 13 gadu, no tiem vidusskolā divus gadus. Un, viņuprāt, mūsu vidusskolas posms atbilst vienam viņu vidusskolas gadam un mums iztrūkst viena gada. Turklāt viņi vidusskolā padziļināti mācās četrus priekšmetus, ko paši izvēlējušies, mēs - padsmit. Un, piemēram, ja Latvijas jaunietis vēlas Lielbritānijā mācīties medicīnu, tad, pēc viņu uzskatiem, jaunā cilvēka zināšanu līmenis neatbilst tiem skolēniem, kas divus gadus padziļināti mācījušies visus eksaktos priekšmetus. Taču tās Lielbritānijas augstskolas, kas studējušo saimē uzņēmuši Latvijas jauniešus, pārliecinās, ka viņi tiek līdzi studiju procesam,» norāda I. Folkmane.

Klātienes sarunas iespējas

Šogad izstādes apmeklētājus gaida iepazīšanās ar vairāk nekā 80 mācību iestādēm no dažādām pasaules valstīm - Lielbritānijas, Nīderlandes, Šveices, Igaunijas, ASV, Francijas, Vācijas, Spānijas, Austrālijas, Jaunzēlandes, Austrijas, Itālijas, Kanādas, Čehijas, Somijas, Norvēģijas, Dānijas un pat no eksotiskās Ķīnas, precīzāk - Honkongas.

Mācību iestāžu vadītāji un vadošie speciālisti pastāstīs par iestāšanās prasībām, mācību programmām, stipendijām un citiem aktuāliem jautājumiem, kas saistīti ar izglītību šajās valstīs. Lai saruna būtu produktīvāka, I. Folkmane iesaka pirms izstādes apdomāt jautājumus, apskatīt interesējošo skolu mājaslapas un arī taujāt par dažām sadzīviskām tēmām, piemēram, dzīvošanas izmaksām.

Izstādē būs gan svešvalodu centri, privātās internātskolas, vidusskolas, koledžas, universitātes, piedāvājot ļoti plašas izglītības iespējas: sākot no valodu kursiem līdz doktorantūrai. Būs arī vairākas izglītības iestādes, kas izstādē viesosies pirmo reizi, piemēram, Kanādas Starptautiskā internātskola Columbia International College, kā arī ASV skolas - Lyndon Institute un American Hebrew Academy.

Izstādes ietvaros notiks arī atsevišķu mācību iestāžu semināri.

Iesniegšanas termiņi tuvu

Oktobris kā izstādes rīkošanas mēnesis nav izvēlēts nejauši - rudens ir laiks, kad ir aktīvi jāsāk interesēties par dokumentu iesniegšanas kārtību, lai visu procesu varētu veikt bez steigas un apdomīgi. Piemēram, Lielbritānijā dokumentus pieņem līdz 15. janvārim, arī citviet iesniegšanas termiņi ir krietni vien ātrāki nekā ierasts Latvijā. «Ārvalstu augstskolās būtiskas ir motivācijas vēstules,» skaidro I. Folkmane. Tām svarīgas ir arī topošo studentu angļu valodas zināšanas, tāpēc tiek prasīti starptautiski angļu valodas eksāmenu (piemēram, ILTS, TOEFL) rezultāti. Latvijā šo eksāmenu kārtošanu organizē Baltic Council for International, kas arī būs izstādē un ir izstādes galvenais organizators.

Kā informē I. Folkmane, joprojām savu popularitāti jauniešu acīs nezaudē Lielbritānija - tā ir izvēle numur viens. Lai arī mācību maksas ir gana augstas, piemēram, bakalaura studijas gadā izmaksā 9250 mārciņu (izņēmums ir Skotija, kur mācīties var par brīvu), taču ir pieejams kredīts studiju maksas segšanai. «Iespēja iegūt kvalitatīvu izglītību un daudzveidīgais studiju programmu (tostarp ļoti specifisku programmu) klāsts angļu valodā ir būtiskākie aspekti, ar ko piesaista skolas Lielbritānijā,» spriež Meridian Group vecākā izglītības programmu konsultante. Iecienīta ir arī Dānija, jo tur studijas ES pilsoņiem ir bez maksas, jaunieši dodas arī uz Skandināvijas valstīm, Nīderlandi un citām Eiropas valstīm, arī Ameriku un ne tikai.

Visiem studētgribētājiem I. Folkmane gan atgādina, ka dzīvošanas izmaksas visur būs jāsedz pašiem. Tāpēc ir jārēķinās ar sākotnējām savām investīcijām līdz brīdim, kad izdodas atrast darbu. Augstskolas rekomendē uzreiz nemesties darba tirgū, bet vismaz pusgadu adaptēties jaunajā vidē.

Izstāde notiks šo sestdien no pulksten 10 līdz 18 viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija konferenču centrā. Izstādi rīko Baltic Council for International Education sadarbībā ar aģentūru Meridian Group.