Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Medicīna joprojām studētgribētāju topā

MĒRĶIS – FARMACEITE. Anna Tarnavskaja no Salaspils vēlas studēt farmāciju, tāpēc pieteikusies studijām gan Rīgas Stradiņa universitātē, gan Latvijas Universitātē © F64

Šobrīd populārākā studiju vieta ir Latvijas Universitāte – tajā vēlmi mācīties pieteikuši teju 13 500, bet kā prioritāro mācību vietu nolūkojuši vairāk nekā 3000 studētgribētāju, liecina vienotā elektroniskā pieteikumu sistēma.

Saraksta augšgalā ir arī Rīgas Tehniskā universitāte, kura tikai nedaudz atpaliek no LU, un tai ar krietni mazāku studētgribētāju skaitu seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte.

Vairāk nekā septiņi ar pusi tūkstoši studētgribētāju, kas vakardien līdz pulksten 14 bija pieteikušies mācībām kādā no augstskolām portālā www. latvija.lv, visbiežāk izvēlējušies šādas programmas: ārstniecību (LU), datorzinātnes (LU), komunikāciju zinātni (LU), datorsistēmas (RTU), muitas un nodokļu deklarēšanu (RTU), informāciju tehnoloģijas (RTU), būvniecību (RTU), vadības zinātnes (LU) un arhitektūru (RTU). RSU topā, kā jau ierasts, ir fizioterapija, medicīna un zobārstniecība. Vislielākais konkurss, kā rāda pieteikumu skaits, ir tieši LU Medicīnas fakultātē, kura piedāvā 257 studiju vietas (56 budžeta). Tur uz studiju vietu pretendē 4,6 reflektanti, taču starp pirmās prioritātes studētgribētājiem šis skaitlis ir mazāks - 1,63. Jānorāda, ka konkurss vienotajā uzņemšanas sistēmā norisināsies divās kārtās. Pirmās rezultāti tiks paziņoti 15. jūlijā, otrās - 19. jūlijā. Augstskolas gan parasti rīko papildu uzņemšanu tajās programmās, kuras nav izdevies nokomplektēt ar pirmo piegājienu, bet par to tiek paziņots atsevišķi. Interesanta prakse ir LLU, kur pēdējā pieteikšanās diena jau devīto gadu pēc kārtas noslēdzas ar uzņemšanas nakti. Tajā studētgribētāji ārpus LLU darba laika (līdz plkst. 22) var pieteikties mācībām šajā augstskolā vai mainīt studiju prioritātes.

Kā Neatkarīgā pārliecinājās, pēdējā pieteikšanās dienā uz klātienes uzņemšanas punktu LU Raiņa bulvārī steidza vēl bariņš jauniešu, lai komisijai uzrādītu dokumentus un nofotografētos. Viņu vidū bija arī Anna Tarnavskaja no Salaspils. Gribot studēt farmāciju. Kā prioritāti izvēlējusies RSU, taču pieteikusies arī LU, jo abas augstskolas piedāvā apgūt šo programmu. Zinot, ka uz to ir pamatīgs konkurss, kā papildu variantu paņēmusi Āzijas valodu studijas - proti, japāņu valodu, ko jau gadu apgūstot pašmācības ceļā. Tas gan vairāk bijis kā vaļasprieks, taču, iespējams, ka tā kļūs par papildu izglītību. Tomēr ne to, kas varētu kļūt par «maizesdarbu», atzina Anna. Lai sasniegtu savu galveno mērķi - kļūtu par farmaceiti -, papildus mācījusies ķīmiju - visu gadu apmeklējusi LU kursus. Kārtojusi gan piloteksāmenu, gan arī centralizēto eksāmenu šajā mācību priekšmetā. Pirmajā pat rezultāti bijuši labāki nekā jūnijā kārtotajā. Mazliet uztraucot, ka pārbaudījumos vērtējums nav tik augsts, kā gribētos. Jo tieši rādītāji eksāmenos ir būtiskākie, lai izturētu konkursu. Kopumā gan vidējā atzīme Annai esot laba - astoņi «ar astīti», taču - vai ar to pietiks, lai iekļūtu budžeta grupā, nezinot.

Arī Kristaps Daniels Kalve no Ērgļiem noskatījis tādu specialitāti, uz kuru spēkošanās ar citiem pretendentiem, rādās, būs visai sīva. Kā rāda datu bāze, uz tiesībzinātņu programmas 60 budžeta vietām iesniegti vairāk nekā 700 pieteikumu (ar pirmo prioritāti 268). Arī viņš esot starp tiem, kas grib mācīties tieši LU un tieši Juridiskajā fakultātē. Vidējā atzīme viņam vidusskolas atestātā esot 7,6, arī eksāmenu rezultāti ļoti labi - gan matemātikā, gan latviešu, gan angļu valodā. Kā izvēles priekšmetu licis bioloģiju, jo to vajadzējis iepriekš izvēlētajā programmā. Tagad būtu noderējusi vēsture, taču tas gan esot tikai papildu bonuss un lielākas iespējas tikt budžetā, bet ne obligāts «parametrs». Nevienu citu papildu programmu gan šoreiz neesot izvēlējies. Kāpēc? Jo pērn pēc vidusskolas beigšanas pieteicies uz mācībām tur, kur pēc pusgada mācīšanās sapratis - tas nav viņam. Pēc tāda neliela aplauziena daudz rūpīgāk izvērtējis to, kur doties studēt. Tas esot bijis pilnīgs paša lēmums. Kristaps kā lielu plusu novērtē to, ka nav jādomā par papildu tēriņiem mitekļa īrei, jo dzīvojot pie krusttēva.

Pieteikumu skaits Latvijas augstskolās

Augstskola Pieteikumu skaits

Banku Augstskola 836

Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola RISEBA 444

Daugavpils Universitāte 1443

Informāciju sistēmu menedžmenta augstskola 70

Latvijas Lauksaimniecības universitāte 2702

Latvijas Universitāte 13 452

Liepājas Universitāte 872

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija 790

Rīgas Tehniskā universitāte 12 305

Ventspils Augstskola 367

Vidzemes Augstskola 764

Rīgas Stradiņa universitāte (nav vienotajā sistēmā) 3646

*

Dati 12.07.2016. pulksten 13

Avots: www.latvija.lv