Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

76 sodītie pedagogi reabilitēti

© F64

Nu jau otro gadu iepriekš sodītajiem pedagogiem ir iespēja reabilitēties. Līdz šim to vēlējuši izdarīt 148 cilvēki, uzrakstot Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) iesniegumu, lai komisija izvērtē: ļaut vai neļaut atkal strādāt izglītības iestādē.

No visa šī skaita dienests atļāvis 76 atkal strādāt izglītības iestādē.

IKVD ir saņēmis un izskatījis 148 iesniegumus, 26 no tiem - 2016. gadā līdz 27. jūnijam. Kopumā izsniegtas 76 atļaujas strādāt par pedagogu (tajā skaitā astoņas - ar ierobežojumiem strādāt atsevišķās izglītības mērķgrupās), trijos gadījumos pieņemts lēmums par atteikumu. 18 atļaujas izsniegtas 2016. gadā (tajā skaitā viena - ar ierobežojumiem strādāt par pedagogu atsevišķās izglītības mērķgrupās), vienā gadījumā bijis jāatsaka. No saņemtajiem iesniegumiem četrām (divām - 2016. gadā) personām nav bijusi nepieciešama izvērtēšana, jo tās atzītas par nesodītām, skaidro IKVD vecākā eksperte Jana Veinberga. Viņa norāda, ka 51 cilvēkam (tajā skaitā sešiem 2016. gadā) IKVD nav bijis tiesību lemt par atļaujas izsniegšanu, jo šīs personas bija sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu (normatīvie akti šādos gadījumos neparedz izvērtēšanas procedūru, izņemot tad, ja tiesa pārskata pieņemto spriedumu). Vairākas personas divu gadu laikā dienestā vērsušās atkārtoti, kā arī vairāku iesniegumu izskatīšana dažādu iemeslu dēļ ir atlikta.

J. Veinberga skaidro, ka sodītais pedagogs var pārsūdzēt IKVD pieņemto lēmumu par atteikumu izsniegt atļauju strādāt par pedagogu vispirms Izglītības un zinātnes ministrijā, pēc tam - Administratīvajā tiesā. Pārsvarā tie, kas saņēmuši IKVD zaļo gaismu, atsākot pedagoģisko darbību. Dienestam zināmi vien divi gadījumi, kad tas nav noticis, bet iespējams, ka šie cilvēki to darīs nākotnē.

Lemjot par to, vai ieteikt IKVD izsniegt atļauju iepriekš sodītai personai strādāt par pedagogu, Iepriekš sodīto personu izvērtēšanas komisija ņem vērā gan nodarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu, gan personas attieksmi pret to (piemēram, nožēlu par nodarīto, cik sen noticis noziedzīgais nodarījums, vai persona tajā laikā jau strādāja par pedagogu, vai izdarīja vienu vai vairākus noziedzīgos nodarījumus), gan personas ētisko stāju, gan arī iepriekšējo pedagoģiskā darba pieredzi. Gadījumos, kad atļauja atteikta, komisija nebija pārliecināta, vai cilvēka turpmākā darbība nekaitēs bērnu interesēm.

Visbiežāk dienests saņemot iesniegumus no personām, kuras sodītas par braukšanu alkohola reibumā, izvairīšanos no nodokļu nomaksas, viltotas valsts valodas apliecības iegādes un izmantošanas un citi.