Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Galma apvērsums Ventspils augstskolā

Par Gitas Rēvaldes atcelšanu no amata Ventspils augstskolas Satversmes sapulce balsoja 25. maijā. Par atcelšanu nobalsoja 21 pārstāvis, seši bija pret, bet viens vispār nenobalsoja © F64

Tehniski līdz Ministru kabineta balsojumam Gita Rēvalde joprojām ir Ventspils augstskolas rektore, taču praksē viņa vairs nekontrolē pat mājaslapas saturu. Tajā lasāms nevis viņas skaidrojums par galma apvērsuma iemesliem un sekām, bet anonīms p aziņojums, kurā rektorei pārmesta neefektīva vadība, augstprātīga attieksme pret kolēģiem, intrigas, psiholoģiskā vardarbība, neprofesionāla pieeja budžeta izstrādē.

Vēl ziemā konflikts starp Ventspils augstskolas (VeA) vadību un Ventspils domi pārauga konfliktā starp VeA vadību un darbiniekiem. Pilsētas mērs Aivars Lembergs toreiz tiešā tekstā pateica - vai nu būs cits rektors, vai arī pašvaldība vairs nesniegs augstskolai finansiālu atbalstu, un tas ir visai ievērojams - 547 eiro ikmēneša piemaksā katram zinātņu doktoram. Komplektā ar iekšējiem kašķiem šī bija svarīga motivācija, lai no rektores atvadītos.

Apsaukājās sešas stundas

Par G. Rēvaldes atcelšanu no amata Ventspils augstskolas Satversmes sapulce balsoja 25. maijā. Kā vēsta vietējais laikraksts Ventas Balss - sprieda un apsaukājās vairāk nekā sešas stundas. Galu galā par atcelšanu nobalsoja 21 pārstāvis, seši bija pret, bet viens vispār nenobalsoja.

Par VeA rektora pienākumu izpildītāju tika izvirzīts mācību prorektors Kārlis Krēsliņš.

Lai arī Satversmes sapulces lēmumu rektore uz rokas vēl nav saņēmusi, viņa to jau noprotestējusi Izglītības un zinātnes ministrijā. Preses dienests vēsta, ka juristi tagad izvērtējot situāciju. Saskaņā ar likumu rektoru ieceļ un arī atceļ valdība. Tātad ministrijā tagad jātop attiecīgam lēmumprojektam, kas vai nu akceptē, vai noraida VeA Satversmes sapulces rekomendējošo lēmumu. Tad to virzīs lemšanai Ministru kabinetā.

Publiski zināmie iemesli, kāpēc konflikts samilza, ir vairāki: aizdomas par finanšu vadības problēmām parādījās jau Irbenes radioteleskopu rekonstrukcijas gaitā. Pēc senāta lūguma veiktā revīzija apstiprināja, ka virknē gadījumu pārkāpti VeA un domes sadarbības līguma un atsevišķi noslēgto vienošanos nosacījumi par pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumu. Runa ir par pašvaldības piešķirto naudu 2015. gadā - miljons eiro apmērā.

Ventbunkera salmiņš

Pārkāpumi revīzijā konstatēti visādi - piemēram, studentiem samazināta mācību maksa, bet G. Rēvalde par pašvaldības doto naudu izdevusi pašas sacerētu grāmatu. Nesaskaņoti pirkti juridiskie pakalpojumi un braukts uz Gruziju. Pie visiem finanšu dokumentiem revīzijas darba grupa nemaz neesot tikusi.

Vēl viena problēma ir satelīts Venta1, kas nekur tā arī nav aizlidojis. Arī par to notikusi asa domu apmaiņa starp VeA vadību un domi, bet vismaz tagad tas it kā esot atradies kaut kur Vācijā. Ventspilī ar tās mūžīgo tranzītbiznesa konfliktu ļoti jutīgi uzņemtas arī ziņas, ka tagad naudu augstskolai domes vietā dos uzņēmums Ventbunkers. G. Rēvalde stāsta, ka notikušas pārrunas arī ar uzņēmumu Ventspils nafta, bet skandāla dēļ tās pārtrūkušas. Rektore gan nedomā, ka augstskola līdz ar šīs naudas pieņemšanu tiktu ievilkta lielākā politiskā konfliktā. Nepatika pret viņu briedusi vēl pirms tam, un Ventbunkers tagad esot «tāds salmiņš, pie kura grūtā brīdī pieķerties».

Kas attiecas uz konfliktu ar darbiniekiem, G. Rēvalde uzskata, ka tā ir augstskolas iekšējā lieta un šajā stāstā emocijām vispār nebūtu vietas. Kaut gan tieši to senāts pārmet pašai G. Rēvaldei: «Vulgaritāte un bļaušana ir bijušās vadības stila rokraksts!» Paziņojumā arī norādīts, ka «rektora jautājuma politizēšanu veic tikai un vienīgi Gita Rēvalde un Edvards Ratnieks». Pēdējais ir prorektora pienākumu izpildītājs. Viņš darbu pagaidām turpina.

Ar Lembergu piesedzas

Abi kolēģu nežēlastībā kritušie pārmet Ventspils mēram Aivaram Lembergam jaukšanos neatkarīgas augstākās izglītības institūcijas darbā. Augstskola neesot nekāda pašvaldības iestāde. (Te gan taisnības labad jāatgādina, ka augstskolas vēsturiskais dibinātājs ir tieši Ventspils pilsēta.)

Tikmēr domes priekšsēdētājs publiski izskanējušos pārmetumus paziņojumā komentē šādi:

«Piesegšanās ar Lemberga vārdu ir ērtāks un iespaidīgāks veids, kā novirzīt runas par savu nekompetenci, tomēr jāsaka, ka diemžēl man nav ne laika, ne intereses nodarboties ar Rēvaldi.» Ar G. Rēvaldi tagad nodarbosies valdība. Mēra skatījumā «tieši Rēvaldes attieksme pret Ventspils augstskolas darbiniekiem, mācībspēkiem un sadarbības partneriem, kā arī viņas haotiskais, neorganizētais darba stils un lielā daļā gadījumu - nekompetence bija par pamatu 25. maija Satversmes sapulces lēmumam Rēvaldi no amata atcelt».

Satversmes sapulces lēmumu rektore uzskata par netaisnīgu un nepamatotu. Viņas sabiedrotais E. Ratnieks norāda, ka apšaubāma esot Satversmes sapulces sasaukšanas likumība. Tomēr balsojums ir noticis, un noprotams, ka tiesāties ar valdību, ja galīgais lēmums būs viņai nelabvēlīgs, G. Rēvalde negrasās: «Nav tā, ka par katru cenu gribu palikt amatā.» Ar varu mīļš nekļūsi.