Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ar kampaņu aicina jauniešus stāties profesionālajā dienestā

© F64

No februāra līdz pat maijam Nacionālie bruņotie spēki (NBS) rīkos jauno karavīru rekrutēšanas kampaņu Esi viens no mums!, aicinot jauniešus kļūt par Latvijas armijas karavīriem. NBS informē, ka, jau uzsākot dienestu, karavīra atalgojums būs 780 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Plāns dienestā uzņemt 700 karavīrus

Nacionālo bruņoto spēku Rekrutēšanas un atlases centra rekrutēšanas un atlases daļas priekšnieks kapteinis Rihards Rozenbaums uzsver, ka Latvijas armijai ir vajadzīgi jauni karavīri, kas būtu fiziski un psiholoģiski sagatavoti dienestam. «Diemžēl jāatzīst, ka ne visi, kas piesakās dienestam, arī atbilst vajadzīgajām prasībām, – katru gadu pieteikšanās anketas aizpildījušo skaits ir dažāds, bet vidēji šis skaitlis svārstās ap 1000. Lielākā daļa iztur pamatpārbaudījumus, taču dienestā uzņemam tos, kuru uzrādītie rezultāti ir augstāki,» stāsta kapteinis R. Rozenbaums.

2015. gadā militārajā dienestā tika uzņemti 334 jaunieši, bet vēl 115 uzsāka mācības Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par virsniekiem. 2016. gadā paredzēts profesionālajā dienestā uzņemt 700 jaunus karavīrus.

Atalgojums pastāvīgi pieaug

«Iemesli jauniešu interesei par karavīra profesiju ir vairāki: pirmkārt, jau patriotisms un arī dienesta salīdzinoši augstais prestižs sabiedrībā – karavīrs ļoti bieži tiek asociēts ar valsts aizstāvi, drošības garantu,» par motivāciju dienēt armijā stāsta NBS Rekrutēšanas un atlases centra rekrutēšanas un atlases daļas priekšnieks, «stabils un sabiedrībā novērtēts darbs nozīmē, ka dienesta laikā bruņotie spēki nodrošinās gan darba pastāvīgumu, gan dienesta karjeras iespējas, gan, protams, arī paredzamu un stabilu darbavietu ilgākā laika periodā. Tāpat varu droši apgalvot, ka karavīri saņem konkurētspējīgu un, galvenais, augošu atalgojumu. Svarīgas ir arī izaugsmes iespējas – dienesta laikā jebkuram karavīram ir iespējas pilnveidot zināšanas, iegūt jaunas iemaņas un izglītību gan tepat, Latvijā, gan ārzemēs – mūsu NATO sabiedroto valstīs un partnervalstīs. Vēl viena būtiska lieta – sociālās garantijas, kas nozīmē saņemt gan valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus, gan pēc noteikta nodienētā laika atvaļināties no dienesta un saņemt izdienas pensiju,» par armijas priekšrocībām saka R. Rozenbaums.

2015. gadā vidējais atalgojuma līmenis valstī bija 600 eiro, bet šogad, jau uzsākot dienestu, karavīra atalgojums būs 780 eiro pēc nodokļu nomaksas. Dienesta laikā atalgojums pastāvīgi pieaug.

Ne visi iztur pārbaudījumus

Nenoliedzami, ne visi jaunieši, kas izrādījuši vēlmi dienēt Latvijas armijā, iztur paredzētos pārbaudījumus, jo, kā liecina statistika, gan jauniešu fiziskā sagatavotība, gan veselība nereti nav pati labākā. Kapteinis R. Rozenbaums to raksturo: «Tās ir divas pamatproblēmas – fiziskā sagatavotība un veselība. Kaut arī jaunietim no 18 līdz 27 gadu vecumam sākotnējās minimālās prasības fiziskajā sagatavotībā nav visai augstas, tomēr vairāk nekā ceturtdaļa jauniešu šīs prasības izpildīt nevar,» situāciju raksturo Latvijas armijas virsnieks, «savukārt par veselības stāvokli jauniešiem noteikti būtu jāsāk domāt jau pirms dokumentu iesniegšanas un pieteikumu aizpildīšanas, – nereti, veicot veselības pārbaudes, jauniešiem tiek atklātas ļoti ielaistas kaites un slimības, kas liek veikt papildu izmeklēšanas un ārstēšanu, tādējādi kavējot uzsākt dienesta gaitas.»

Informācijai

• Ar kampaņas Esi viens no mums! materiāliem jau var iepazīties Latvijas armijas sociālo tīklu kontos. Kampaņa ilgs līdz 2016. gada maijam, rīkojot gan sabiedriskus pasākumus, gan izvietojot audio, video un vides materiālus Rīgā un Latvijas reģionos.

• Pieteikties profesionālajam dienestam var http://www.mil.lv/Rekrutesana