Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Inženierzinātņu vidusskolā mācās izcilnieki

Inženierzinātņu vidusskolas 24 skolēnu vidējā atzīme, beidzot 9. klasi, bija 9,8 balles © Publicitātes foto: Marija Kozika

«Man patīk gan matemātika, gan fizika. Kad uzzināju, ka ir iespēja mācīties vidusskolā, kurā šos priekšmetus māca padziļināti, sapratu, ka šī skola ir domāta man,» lēmumu pēc pamatskolas stāties jaunizveidotajā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolā pamato Paulis Ernests Lauznis. Interese par iespēju mācīties tieši šajā skolā bija liela – uz vienu vietu pretendēja vairāk nekā desmit skolēnu. Uzņemti tika 24 – principā izcilnieki, kuru vidējā atzīme ir 9,8 balles.

Atsaucās 415 ziedotāju

Ideja par šādas skolas nepieciešamību RTU gaiteņos virmoja jau sen, galu galā 2014. gada sākumā tika pieņemts lēmums rīkoties, uz šādu soli mudināja pieaugošais inženierzinātņu speciālistu deficīts, neiepriecinošās nākotnes prognozes darba tirgū un vājās studentu zināšanas eksaktajos priekšmetos. Ātri vien iecere atrada dzirdīgas ausis un ieinteresētus sadarbības partnerus – darba devējus, kuriem nepietiekamais inženieru skaits sagādā raizes jau gadiem. 2014. gadā tika uzsākta skolas ēkas renovācija un mācību programmas izstrāde. Notika arī ziedojumu kampaņa inženierzinātņu izglītības atbalstam. Tā piesaistīja 415 ziedotāju interesi, kas kopā saziedoja 165 560 eiro.

Šogad skolēniem tika rīkoti iestājpārbaudījumi, kur četru stundu garumā tika pārbaudītas viņu zināšanas matemātikā, fizikā un ķīmijā. Pirmajā mācību gadā konkursa kārtībā no skolas budžeta līdzekļiem finansētajās vietās 10. klasē uzņemti 24 skolēni, kuri apgūs Vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programmu.

Pievērsīs zinātnei

Dibinot skolu, RTU vēlējās dot iespēju talantīgiem jauniešiem padziļināti apgūt eksaktās zinātnes, tā nopietni sagatavojoties inženierzinātņu studijām. Īpaša uzmanība mācību procesā būs veltīta skolēnu zinātniskajam darbam RTU fakultātēs, jau skolas solā ieinteresējot jauniešus par pētniecību un audzinot jaunu zinātnieku paaudzi.

Papildus vispārējās vidējās izglītības ieguvei IZV audzēkņi varēs baudīt priekšrocības, ko nepiedāvā citas vidusskolas. Piemēram, skolēniem būs iespēja strādāt RTU laboratorijās un klausīties RTU mācībspēku un nozares vadošo pētnieku vieslekcijas. Skolēni varēs arī noklausīties un nokārtot atsevišķus RTU studiju kursus, iegūstot kredītpunktus, kā arī iesaistīties citās RTU piedāvātajās aktivitātēs, piemēram, Robotikas, Elektrotehnikas un Elektronikas klubā, RTU mākslinieciskajos kolektīvos un izmantot RTU sporta resursus.

Potenciālie zinātņu doktori

Inženierzinātņu vidusskolas valdes loceklis Artūrs Zeps norāda, ka šogad skola sev izvirzījusi vairākas prioritātes: mācību kvalitātes nodrošināšana un skolēnu sasniegumu veicināšana. Tas varētu rezultēties ar vismaz trīs godalgotām vietām Latvijas mēroga matemātikas, fizikas vai ķīmijas olimpiādēs. Jāturpina darbs pie 11. un 12. klases mācību programmas un jāveicina fizikas un ķīmijas skolotāju profesionālā sagatavotība, lai vēl labāk spētu saistīt jauniešu interesi par mācību priekšmetiem.

Gandarīts par veiksmīgo sākumu ir RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis: «Pirmos augļus redzēsim pēc trīs gadiem, kad notiks pirmais izlaidums. Tad varēsim gūt pārliecību, vai trīs gadu laikā spējām vēl vairāk jaunos prātus piesaistīt inženierzinātnēm. 1. septembrī skolēniem teicu, ka viņus sagaida viegls uzdevums – desmit gadu laikā kļūt par zinātņu doktoriem. Inženierzinātņu vidusskolā mācās teicamnieki – 24 skolēnu vidējā atzīme, beidzot 9. klasi, bija 9,8 balles.».