Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

KARJERAS STĀSTS: Nebaidīties lēkt nezināmajā

Stoller personāla speciāliste Maija Seņina novērojusi, ka pēdējos gados cilvēki daudz rūpīgāk izvēlas savu nākamo darbavietu, cītīgāk iepazīstas ar sludinājumā norādītajām prasībām, kopumā darbu meklē daudz pārdomātāk © F64

«Dzīvē nav nejaušību, un mēs nonākam tur, kur mums ir paredzēts nokļūt,» pārskatot savu karjeras gājumu, secina Maija Seņina. Būdama vēl vidusskolniece, viņa intuitīvi juta, ka viņas nākotnes profesijai jābūt saistītai ar psiholoģiju, tika apsvērta iespēja šo jomu studēt, bet, draudzenes pierunāta, Maija izvēlējās citu ceļu, taču laiks salika visu pa plauktiņiem – jau astoto gadu viņa ir SIA Stoller personāla speciāliste, un šajā darbā bez psiholoģijas klātbūtnes neiztikt.

Līdzīgi kā daudziem citiem vidusskolēniem, arī Maijai skolas laikā nebija pilnīgas pārliecības, kādu specialitāti saukt par savu. Izvēlē par turpmākajām izglītības gaitām būtisku lomu nospēlēja viņas draudzene, kas mudināja Maiju kopā ar viņu apgūt zobārstniecības māsas arodu.

Izšķirošā frāze

Lai arī Maija sirds dziļumos nojauta, ka viņai daudz saistošāka šķiet psiholoģija, tomēr draudzenes aicinājumu uzklausīja. «Es gan apmeklēju Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes atvērto durvju dienu. Tur dzirdēju Psiholoģijas nodaļas vadītāju sakām, ka bieži psiholoģiju izvēlas studēt tie cilvēki, kam pašiem dzīvē ir kādas problēmas,» atceras Maija. Šis teikums savā ziņā bija izšķirošs. Maija bija pārliecināta, ka šo pieņēmumu, iespējams, var attiecināt uz sevi, nospriežot, ka psiholoģija tomēr nebūs viņas aicinājums, un devās mācīties uz Rīgas 1. medicīnas skolu (tagad – koledža). Tika atrasts arī darbs atbilstoši specialitātei – Maija divus gadus nostrādāja par zobārstniecības māsu. «Darbs notika ļoti ciešā tandēmā ar zobārstu. Bet mums sadarbība neveidojās. Tāpēc darba gaitas pārtraucu,» stāsta Maija.

Viņa nolēma atsākt izglītošanās procesu, un izvēle bija par labu ekonomikas studijām, kas tika uzskatītas par labu pamatu turpmākajās gaitās. Tika meklēts arī darbs, kas būtu savienojams ar studijām. Un tobrīd Maijas ceļi krustojās ar a/s Rautakesko (agrāk – Fanal). Viņa, sāka strādāt par kasieri uzņēmumā, maz pamazām paplašinot atbildības apvāršņus. Rautakesko tika aizvadīti astoņi darba gadi. Šajā laikā viņa ieņēmusi gan tirdzniecības sekretāres, gan vecākās tirdzniecības sekretāres galvenajā noliktavā amatu, kas nozīmēja sadarbību ar franšīzes partneriem.

Jaunas vēsmas

Taču 2008. gadā Maijas profesionālajā darbībā sākās pārmaiņu vēji. «Pirms krīzes elpa jau bija jūtama pakausī, sapratu, ka Rautakesko karjeras izaugsme apstāsies.» Pārdomu laikā Maiju uzrunāja bijušais kolēģis, aicinot uz SIA Stoller. «Arī darbs Rautakesko bija saistīts ar loģistikas jomu, taču Stoller [lauksaimniecības un būvniecības tehnikas, rokas instrumentu, smērvielu un uzkopšanas tehnikas vairumtirdzniecība un tirdzniecības centri Stokker] piedāvāja loģistiku izzināt ar daudz plašāku vērienu. Jaunais darba piedāvājums man bija izaicinājums, tomēr apzinājos, ka tam jāļaujas, pat ja mani sagaida daudz nezināmā,» norāda Maija. Viņas starts uzņēmumā bija loģistikas speciāliste. Krīzes gadu skarbums negāja secen arī Stoller – principā uzņēmumā palika aptuveni 50 atslēgas cilvēki. Arī Maija, kurai tika piedāvāts papildus uzņemties arī personāla speciālistes pienākumus. «Nešaubīgi piekritu, pat ja atkal tas bija lēciens nezināmajā.» Lai būtu gatava pirmajām darba pārrunām, personālvadības nianses viņa sākotnēji apguva pašmācības ceļā. Nebija arī ilgi jāgaida, kad uzņēmums izjuta nepieciešamību paplašināt komandu un Maija savu apgūto varēja pārbaudīt praksē. Pēc vienas atlases sekoja nākamā, līdz Maijai tika uzticēta ne tikai jauno darbinieku atlase, bet arī rūpes par esošajiem darbiniekiem, lai viņos neapsīktu darba prieks un darba ražīgums. Tā kā personālvadības jautājumu risināšana kļuva nevis par pastarpinātu nodarbi, bet principā galveno pienākumu, Maija izjuta nepieciešamību atgriezties augstskolas solā un gūt jau pamatīgāku zināšanu buķeti par personālvadību. «Ja man kāds jautā, kad ir īstais laiks studijām maģistrantūrā, es teiktu – tad, kad cilvēks dzīvē ir atradis to jomu, kas viņam patīk. Uz lekcijām gāju ar neviltotu interesi,» stāsta Stoller personāla speciāliste. Studijas ļāvušas salikt visus punktus uz i daudzos neskaidros jautājumos. Līdztekus personāla speciālistes darba solim Maija vajadzības gadījumā ir arī konsultante loģistikas jautājumos, taču galvenais skats tomēr vērsts tieši uz 170 cilvēku lielu kolektīvu, gādājot par to labsajūtu darbā, kā arī piesaistot jaunus speciālistus, kas nav vienkāršs uzdevums, jo darbs Stokker pārdevēja amatā nozīmē nepieciešamību pēc tehniskās domāšanas.

Tirdzniecība jauniešu acīs nekotējas augstu

Jau otro gadu Maija dodas uz Rīgas Tehniskās universitātes karjeras dienām, kur uzrunā tehniskos prātus, parādot, ka inženiera izglītība lieti noder arī tirdzniecības jomā. Diemžēl jauniešiem lielākoties pārdevēja amats tirdzniecības nozarē nešķiet prestižs, secina Maija. Sarunās ar studentiem Maija cenšas šos aizspriedumus mainīt, parādot uzņēmuma pārdevēju lomu un nozīmi daudzu tehnisku risinājumu meklēšanā klientiem vajadzīgiem projektiem.

Jaunu darbinieku piesaiste arī patlaban ir Maijas dienaskārtībā. Visvairāk tiek meklēti tirdzniecības centru pārdevēji, kā arī mazās un lielās tehnikas mehāniķi. Viņa novērojusi, ka pēdējos gados cilvēki daudz rūpīgāk izvēlas savu nākamo darbavietu, cītīgāk iepazīstas ar sludinājumā norādītajām prasībām, kopumā darbu meklē daudz pārdomātāk. «Nereti amizantas situācijas ir ar gados jauniem cilvēkiem, kam atalgojuma prasības ir pārsteidzošas, turklāt viņi nevar argumentēt, ko viņi par to uzņēmumam var sniegt.» Maija iesaka jaunajiem būt piezemētākiem starta posmā, jo, tikai sevi darbā apliecinot, būs arī izaugsme, bet ne uzreiz – ne pirmajā darba dienā.