Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

POZITĪVI: Latvijas jaunajiem informātiķiem – pasaules zelts

LATVIJAS IT KOMANDA: (no kreisās) Aleksejs Zajakins, Ingus Jānis Pretkalniņš, komandas vadītājs Mārtiņš Opmanis, Aleksejs Popovs, Kristaps Čivkulis un komandas vadītājs Rihards Opmanis šogad no IT pasaules olimpiādes atgriezās ar zeltu un divām bronzas medaļām © No personīgā arhīva

Pasaules informātikas olimpiādē Kazahstānas pilsētā Almati Latvijas komandai pēc četru gadu pārtraukuma izdevies tikt pie augstākā kaluma medaļas. Ir arī iegūtas divas bronzas godalgas. Tāpat labs starts jaunajiem ķīmiķiem – pasaules līmenī izdevies izcīnīt sudrabu un bronzu.

No četriem Latvijas komandas dalībniekiem vislabāk IT 27. pasaules olimpiādē veicies Rīgas 89. vidusskolas pārstāvim Aleksejam Zajakinam, kurš izcīnīja zelta medaļu. Viņam izdevies jau no pirmās disciplīnas tikt starp labākajiem un šo pozīciju stabili noturēt līdz pat sacensību noslēgumam. Tādā veidā Aleksejs iepriekš izcīnītajām sudraba medaļām nu ir pievienojis arī augstākā kaluma godalgu, Neatkarīgajai pastāstīja viens no komandas vadītājiem Mārtiņš Opmanis. Savukārt A. Popovs ieguvis jau ceturto medaļu pasaules informātikas olimpiādēs – nu viņa kontā ir viena sudraba un trīs bronzas medaļas. Vēl Latvijai bronzu izcīnīja K. Čivkulis, kuram šī bija otrā medaļa, – pērn tika iegūts sudrabs. Ceturtajam komandas dalībniekiem, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolniekam Ingum Jānim Pretkalniņam, šoreiz līdz medaļām pietrūka, taču sacensībās iegūtā pieredze noteikti palīdzēšot nākotnē. «Šajos pasākumos medaļas negarantē to, ka arī nākamajā reizē tās būs. Konkurence ir ļoti sīva, un šogad piedalījās rekordliels skaits (322 dalībnieki no 83 valstīm),» teica M. Opmanis, kurš jau divdesmito reizi gatavoja komandu startam olimpiādē.

Šogad uz augstākā pakāpiena tika dienvidkorejietis Jeehak Yoon, bet otro un trešo vietu izcīnīja Krievijas un ASV skolnieki Mihails Ipatovs un Endrū Hē. M. Opmanis norādīja, ka nereti dalībnieki visu gadu tiek gatavoti tikai šim pasākumam un citi mācību priekšmeti viņiem pat nav jāapgūst. Tādā ziņā Latvijas informātiķiem šādu priekšrocību nav – viņiem jāapgūst tā pati programma, kas pārējiem klases biedriem. Tam vēl jāpieskaita papildu IT nodarbības, jo ar skolā apgūtajām zināšanām ir stipri par maz, lai startētu šāda mēroga sacensībās, kurās programmēšana ir viens no stūrakmeņiem. Jāpiebilst, ka abi Alekseji piedalījušies arī matemātikas olimpiādē, kas abiem puišiem nozīmē vēl lielāku slodzi.

Arī Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku, kur norisinājās 47. starptautiskā ķīmijas olimpiāde, visi Latvijas komandas dalībnieki ieguva medaļas. Vislabāk veicās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolniekam Ritumam Cepītim, kas ieguva sudraba medaļu. Pie bronzas medaļām tika Cēsu Valsts ģimnāzijas absolvents Edgars Klētnieks, Liepājas 12. vidusskolas absolvents Igors Dubaņevičs un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolnieks Ņikita Trojanskis.