Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Draudzība no 1. klases, kopīgs bizness – no 1. kursa

Aleksandrs Geržatovičs (no labās) un Krists Indrišonoks biznesa vidē sevi pieteikuši ar oriģinālu zeķu ražošanu. Pirmie soļi sperti gana veiksmīgi un bez sāpīgiem klupieniem. Arī nākotnes attīstības vīzijas jau gatavas © F64

Kristu Indrišonoku un Aleksandru Geržatoviču kopš 1. klases vieno draudzība un skolas sols, tagad arī augstskola un kopīgs bizness. Viņu izvēlētā niša ir ekskluzīva dizaina zeķu ražošana. Uzņēmēja gars abiem puišiem jau modies, vēl pašiem esot skolēniem – tad abi rosījušies Skolēnu mācību uzņēmumos.

Krists un Aleksandrs ir no Olaines, bet kopš pērnā rudens biežāk sastopami galvaspilsētā: Rīgā abi uzsākuši studijas un kopīgu biznesa projektu.

Lai arī kā studiju vieta izvēlēta viena augstskola – Latvijas Universitāte (LU) –, taču apgūstamie virzieni ir atšķirīgi: Krists izzina sabiedrisko attiecību jomas specifiku, Aleksandrs – starptautiskās ekonomiskās attiecības.

Zeķes kā stila elements

Līdz ar studiju uzsākšanu, puiši uzzināja, ka LU Ekonomikas un vadības fakultātē darbojas Biznesa inkubators, kas ir kā atbalstošs plecs studentiem, kas vēlas izmēģināt savus spēkus uzņēmējdarbībā. Tā kā jau skolas laikā, dibinot Skolēnu mācību uzņēmumus, abi apjauta, ka biznesa virtuve ir viņiem saistoša, jaunieši nolēma, ka ir vērts uzņēmējdarbības ūdeņos ienirt pa īstam. «Skolas laikā bijām guvuši izpratni par galvenajiem biznesa darbības principiem. Pēc vidusskolas gribējām šai jomai pievērsties gruntīgāk,» stāsta Aleksandrs. Atlika tik no daudzo ideju gūzmas izvēlēties to īsto un vienīgo, ar kuru sevi pieteikt Biznesa inkubatorā. Abi jaunie uzņēmēji bija vienisprātis, ka no visām iecerēm, kas šaudījās galvā, visdzīvotspējīgākā ir ideja par oriģināla un ekskluzīva dizaina zeķu ražošanu. Viņi secināja, ka Latvijas tirgū iztrūkst zeķu ar «odziņu». Viņuprāt, nevienas īpaši neizcēlās uz kopējā fona, esošajām pietrūka stilīguma pieskaņas.

Savu ideju viņi prezentēja inkubatorā, un žūrija deva zaļo gaismu studentu uzņemšanai tajā. Lai arī Aleksandra un Krista dibinātajam uzņēmumam Karma Sock ir vien pāris mēneši un šobrīd tikai tam tiek likti stabili biznesa pamati, iestrādes ir vērtējamas ar pozitīvu zīmi. Dienasgaismu jau ieraudzījušas zeķes ar galvaspilsētas panorāmas atveidu, tās atrodamas suvenīru veikalu plauktos, drīzumā arī uzņēmuma mājaslapā. «Ražošanas procesā jau atrodas vēl citas četru dizainu zeķes. Pamazām attīstāmies,» gandarīts ir Krists.

Ieinteresē gan tūristus, gan vietējos

Ir apņemšanās ar savu produktu iekļūt arī apavu veikalos. Atliek vien iet un darīt, secina studenti. Līdzīgi tāpat, kā viņi to darīja, uzrunājot suvenīru bodītes. Iekļūšana veikalos nebija ļoti vienkārša – vajadzēja spēt pierādīt produkta unikalitāti. «Atsaucība no suvenīru veikaliem bija dažāda. Bet tie, kam zeķes iepatikās, atzinīgi vērtēja to, ka starp ierastajiem suvenīriem – krūzītēm, magnētiņiem, krekliem – nu ir piedāvājumā kas neredzētāks,» stāsta Krists.

Jaunie uzņēmēji spriež, ka viņu radītās zeķes raisījušas interesi ne tikai tūristu vidū, kas vēlas kādu neikdienišķāku piemiņu no viesošanās Rīgā, bet arī vietējos iedzīvotājos, kuri novērtē lietas, kas stiprina piederības sajūtu Latvijai. Tieši tādēļ arī top zeķes ar latvju rakstiem, simboliem. Puiši ir gatavi iet vēl tālāk – tad, kad pašreizējam produktam būs izveidojusies gana liela klientūra un zīmols kļuvis pazīstamāks, tirgū piedāvāt arī ikdienišķākas zeķes. Bet nevis tādas, kas pazustu pelēkajā masā, bet būtu kā stila elements: krāsainas un košas. Vispirms jaunieši sev par mērķi izvirzījuši ar savu zīmolu kļūt zināmiem Latvijā, pēc tam arī visā Baltijā.

Aug inkubatora paspārnē

Studenti stāsta, ka biznesa ieskrējienam nav bijusi vajadzība pēc ievērojamām investīcijām – pieticis ar saviem ietaupījumiem, kas dažādos vasaras darbos nopelnīts.

Taču, domājot par to, kā uzņēmuma darbība varētu uzņemt arvien lielākus apgriezienus, puiši saredz vajadzību pēc investora, mentora piesaistes: investora nauda ļautu palielināt ražošanas apjomus, bet mentora pieredze un kontakti būtu lietderīgi zeķu iekļūšanai apavu veikalos.

Uzņēmuma attīstībā lielu artavu sniedz arī Biznesa inkubators, uzsver Krists un Aleksandrs. Inkubators kopš 2012. gada sniedz bezmaksas konsultācijas, kā arī nodrošina nozaru profesionāļu un pieredzējušu uzņēmēju atbalstu studentiem, uzsākot pirmos soļus uzņēmējdarbībā. «Bez inkubatora mēs nebūtu tādā attīstības stadijā kā patlaban. Ļoti motivējošas ir regulārās tikšanās ar citiem inkubatora dalībniekiem. Viņi sniedz skatu no malas. Tas ir ļoti noderīgi. Turklāt katrā tikšanās reizē mums ir jāstāsta par savu paveikto – tas ir kā dzinulis iet tālāk, darīt vairāk,» norāda Krists. Jaunajiem uzņēmējiem iesaiste inkubatorā atrisina arī vairākus praktiskus jautājumus, ļaujot brīvos naudas līdzekļus ieguldīt attīstībā, piemēram, nav jālauza galva par telpu īri, darba telpām, biroja tehniku. To visu inkubators nodrošina bez maksas.

Labi sastrādājies tandēms

Pašreiz uzņēmuma komandā viņi ir divi un tuvākā nākotnē neapsver iespēju meklēt darbiniekus – ar visiem pienākumiem paši tiek galā, turklāt uzņēmumam jāizveido stabili balsti, un to vislabāk viņi spēj izdarīt paši. Tikai pēc stabilitātes iegūšanas varēs sākt domāt par kādu atsevišķu pienākumu deleģēšanu citiem. Savā starpā viņi nav strikti nodalījuši katra veicamo darbu sarakstu. «Mēs viens otru ļoti labi pazīstam, turklāt abi saprotam, kāda mērķa vārdā mēs ko darām,» secina Aleksandrs. Tā teikt, viņi saprotas no pusvārda. Arī intervijas laikā viņi harmoniski papildina viens otru. Viņi ir kā labi sastrādājies tandēms.

Nereti plecu pie pleca tiek aizvadītas ne tikai darba stundas, bet arī brīvie brīži, jo Aleksandru un Kristu vieno arī kopīgs draugu pulks. Taču viņiem ir arī dažas atšķirīgas intereses, piemēram, Aleksandram labpatīk atpūsties aktīvi: ziemā braukt ar snovbordu, vasarā – skriet, savukārt Krists izbauda hokeja spēles azartu (pats spēlē gan daudzu ierasto hokeju uz slidām, gan inline hokeju), kā arī nododas mākslinieciskām izpausmēm, piemēram, dzied, raksta dziesmas un spēlē ģitāru.