Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Kuzkina māte

© F64

«Nevajag muļķiem pievērst uzmanību. Mediji paši saceļ brēku. Visi tāpat zina, ka viņiem neļaus to pieminekli celt, bet nē, jāparunā. Bērnudārzs,» secina kāds interneta prātnieks.

Mediji tiešām «sacēla brēku» un pamatoti: kaut kādas «sabiedriskās organizācijas» esot nolēmušas Latvijā uzsliet pieminekli sarkanajam partizānam Vasilijam Kononovam - Latvijas mierīgo iedzīvotāju zvēriskajam slepkavam, kuru Latvijas tiesa atzina par kara noziedznieku, Eiropas Cilvēktiesību tiesai vēlāk atbalstot Latvijas tiesas lēmumu. Krievijas prezidents Putins Kononovam piešķīra Krievijas pilsonību, bet bijušais KF vēstnieks Vešņakovs regulāri sveica šo slepkavu dzimšanas dienā.

Minēto «pieminekļa projektu» patlaban reklamē «apvienības pret nacismu» vadonis Jānis Kuzins, nosaukdams slepkavu Kononovu par «varoni». Nu, katram, kā smejies, savs.

Tā kā Rīgā dabūt atļauju celt pieminekli - pat tādam «varonim» kā Kononovs - būtu visai problemātiski, Kuzins nolūkojis Zilupi vai Kārsavu, jo tur, tuvāk Krievijas robežai, vietvalži varētu nezināt Kononova asiņaino pagātni. Nu, uzslies «cīnītājam pret nacismu» krūšutēlu, svinīgi un krieviski parunās, uzraus Ģeņ pobedi un iedzers kādu čarku. I neviens nacionālists pakaļ nedziedās! Un ja vēl to bisti uzlikt uz privātas zemes, tad vispār - neatradīsies tāds pārbaudītājs, kas spētu parakties zem cēlā nodoma slavināt antinacistisko dižgaru.

Interneta prātniekam šajā gadījumā nav taisnība par to, ka «viņiem neļaus to pieminekli celt». Tur jau atļauja nebūs jāprasa, ja «monumenta» celšana notiks pie ķoķas Maņas mazmājiņas, kas atrodas uz privātas zemes. Nosodījums, kas uzšūmētos tikai vēsturiski un nacionāli izglītotajā sabiedrības daļā, pazustu vispārējās vienaldzības smiltīs, jo, raugi, ir vesels lērums «daudz svarīgāku problēmu», un kaut kāds tur nomales piemineklis - lai arī cik plānprātīgs tas būtu - nespētu uzturēt sabiedrības interesi vairāk par pāris nedēļām. Protams, par valsts attieksmi kārtējo reizi tiktu paņirgts, sak, valsts vara nespēj nodrošināt pašas ideoloģiskos un tiesiskos aspektus, bet vai nu tas pirmoreiz gadās...!

Protams, Kuzina aktivitātes varētu arī neņemt vērā, tāpat kā neviens īpaši nepievērš uzmanību vietējā ciema vientieša plāniem izveidot Kislodriščinskas Republiku uz pagasta izgāztuves bāzes. Tomēr šādi «projekti» lielākoties ir saistīti ar kaut ko nozīmīgāku, un ir jāsaprot, no kurienes «aug kājas». Šoreiz tās aug gluži acīm redzami - no «krievu pasaules» pēcpuses: «Šādu pieminekļu uzsliešana ir svarīgs instruments, lai veidotu «krievu pasaules» sociālo kopumu,» Latvijai kā vienmēr atklāti uzbāžas «Eiropas pētījumu institūta» prezidents Aleksandrs Gapoņenko, kas slavens arī ar to, ka bijis viens no krievu valodas referenduma un citu pretvalstisku aktivitāšu iniciatoriem. Veidojiet savu «krievu pasauli» Krievijā, nevajag kā mērim izplatīties pa visu zemeslodi, biedri Gapoņenko! Bet biedrs šo ierosinājumu nedzird, un ideja uzsliet pieminekli kara noziedzniekam (it kā jau nepietiktu ar kauna stabu Pārdaugavā, ko kolorādo lentisti lepni dēvē par «uzvaras pieminekli») skaisti saskan ar Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām Zapad, kas notiks no 14. līdz 20. septembrim Baltkrievijā. «(..) Krievijas militārās mācības liek mums būt gataviem kaut kādai Krievijas militārai agresijai. Rietumu sabiedrībai ir jābūt gatavai jebkādai notikumu attīstībai,» Ukrainas televīzijā izteicās ASV Valsts departamenta īpašais pārstāvis Ukrainas sarunu jautājumos Kurts Volkers. Protams, nebūs nekāds brīnums, ja Krievija šīs mācības izmantos agresīviem nolūkiem, un padomju slepkavnieka slavināšana, kaut vai pieminekļa uzsliešanas veidā, ir tikai viena smirdoša miskaste vispārējā mēslu jūrā, kuru uz Latviju pludina Kremļa propagandisti.

Taču ir arī labās ziņas. Drošības policija (DP) plāno sākt resorisko pārbaudi par prokrievisko aktīvistu iniciatīvu Latvijā uzsliet pieminekli kara noziedzniekam Kononovam. Jācer, ka DP ne tikai plānos, bet arī sāks šo pārbaudi. Citādi var gadīties, ka latviski domājoši cilvēki pilnīgi spontāni visādiem kuziniem parāda, kāda izskatās «kuzkina maķ» (kuzkina māte). Ja nesaprotat, ko patiesībā nozīmē šis dziļi tautiskais un ļoti trāpīgais izteiciens, pajautājiet kaimiņam Vaņam.