Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pirmās gailenes divreiz dārgākas nekā zemenes

Rīgas Centrāltirgū jau parādījušās pirmās gailenes – mazas kā podziņas, bet cenā divreiz dārgākas nekā pirmās zemenes.

Rīgas Centrāltirgū vietējo zemeņu cena mēneša laikā samazinājusies divas reizes – šobrīd Latvijā siltumnīcā vai zem plēves audzētās ogas var nopirkt par 5 latiem kilogramā. Taču smukākās un lielākās ogas joprojām maksā 7–10 latus kilogramā. Zemeņu audzētāji prognozē, ka zem klajas debess augušās ienākšoties tikai pēc pāris nedēļām, ja saglabāsies silts un saulains laiks. Un tikai tad varot gaidīt ievērojamāku cenu samazinājumu. Par gaidāmo zemeņu ražu domas ir atšķirīgas. Vieni audzētāji Neatkarīgajai apgalvoja, ka būšot izcila raža, savukārt Liepājas puses zemnieki sūdzējās, ka šogad zemenes vairāk nekā citus gadus bojājot smecernieks – zemeņu audzētāju nīstākais kaitēklis.

No Polijas, Grieķijas un Spānijas ievesto zemeņu cena Rīgas Centrāltirgī svārstās no 1,20 līdz 3 latiem. Pārdevēja Svetlana Neatkarīgo mudina nogaršot ogas, kas augušas Polijā uz lauka. Viņasprāt, šīs ogas esot tikpat gardas kā Latvijā audzētās. Viņa gan vērtē, ka šogad importa ogas ir dārgākas nekā pagājušajā gadā šajā laikā un tajā esot vainojams nevis vēlais pavasaris, bet gan plūdi Vācijā, kas iznīcinājuši daļu zemeņu stādījumu. «Līdz ar to spāņi un poļi zemenes vairāk ved uz Vāciju, kur cena augstāka,» savos apsvērumos dalās Svetlana.

Savukārt Talsu tirgū nopērkamas tikai vietējās zemenes. Iespējams, tieši šā iemesla dēļ to cena ir augstāka nekā Rīgā – 7 lati kilogramā. Taču, pat neraugoties uz to, vietējām zemenēm Talsos ir liela piekrišana. Audzētājus šeit pazīst un uzticas.

Talsu tirgū pircējus vilina arī vērtīgās sēnes – zemestauki, kas aug tikai retās vietās. Un Kurzemes mežos tādas vietas esot. Sēņu pārdevēja noteiktā cena – 6 lati kilogramā – rīdziniekiem liktu neticīgi šūpot galvu, Rīgā šīs vērtīgās sēnes maksā aptuveni 12 latu kilogramā.

Tomēr pirmās gailenes nespēj izkonkurēt neviens. Tās Rīgas Centrāltirgū maksā 20 latus kilogramā vai 5 latus litrā. Pārdevējs Andrejs, kas pirmās gailenes iebēris litra plastmasas spainītī, teic, ka arī pērn jūnija sākumā jau bijušas pirmās gailenes un arī tad to cena bijusi 5 lati litrā.

Savukārt tie, kas gailenes pārdeva uz svara, Neatkarīgajai apgalvoja – tā pirkt ir izdevīgāk, pat neraugoties uz to, ka cena kilogramā izklausās augstāka.

Par šā gada agro sēņu laiku liecina arī kolēģes novērojumi. Viņa pirmo rudmiesi šogad atradusi jau pirms nedēļas – iepriekšējās brīvdienās. Pagaidām gan tirgū šīs izcilās sēnes nebija atrodamas.