Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā svin Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 23.gadadienu

© F64

Šodien Latvijā un citviet pasaulē ar dažādiem pasākumiem svin Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 23.gadadienu.

1990.gada 4.maijā 134 no 201 Augstākās padomes deputāta pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Augstākā padome noteica valsts varas "de facto" atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5.Saeimas sasaukšanu.

1990.gada 4.maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kuri pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

1990.gada 4.maijā Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs nosūtīja vēstījumu PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām un PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.

Valsts augstākās amatpersonas šodien plkst.12 pulcēsies uz svinīgo Saeimas sēdi. Sēdi ar uzrunu atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V). Sēdē aicināti piedalīties arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), bijušie Valsts prezidenti, Ministru kabineta locekļi, Augstākās padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ārvalstu diplomātiskais korpuss un starptautisko organizāciju pārstāvniecību vadītāji Latvijā. Pēc Saeimas sēdes paredzēta tradicionālā kopīgā fotografēšanās pie Saeimas nama.

Vēlāk, plkst.14, augstākās amatpersonas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. To varēs izdarīt arī ikviens iedzīvotājs.

Savukārt plkst.15 notiks valsts apbalvojumu pasniegšanas svinīgā ceremonija, kurā piedalīsies arī premjerministrs. Visas dienas garumā visā Latvijā paredzēti dažādi svētku pasākumi. Šajā dienā Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt dažādus koncertus, piedalīties sporta aktivitātēs, mākslas un mūzikas plenērā, bērnu un ģimeņu izzinošās un atraktīvās nodarbēs, kā arī veidot tradicionālo "Ziedu Latviju" pie Brīvības pieminekļa.