Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Nacionālā apvienība rosinās grozijumus likumā, lai sodītu arī par valsts valodas zaimošanu

Nacionālās apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) tuvākās nedēļas laikā Saeimā plāno iesniegt grozījumus Krimināllikumā, lai arī par valsts valodas publisku zaimošanu varētu personas saukt pie atbildības, aģentūrai LETA pastāstīja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Tiek piedāvāts veikt grozījumus Krimināllikuma 93.pantā par valsts simbola zaimošanu, iekļaujot tajā arī valsts valodu. Tādējādi "par Latvijas valsts ģerboņa vai Latvijas valsts karoga noraušanu, saplēšanu, salaušanu, iznīcināšanu vai par citādu šo valsts simbolu zaimošanu, kā arī par Latvijas valsts himnas vai valsts valodas publisku zaimošanu" varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trīs gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē Dzintars vaicāja Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles nodaļas vadītājam Antonam Kursītim, vai valsts valoda pēc būtības ir uzskatām par valsts simbolu un vai šādi grozījumi valsts valodas prestiža celšanai būtu nepieciešami.

Kursītis apliecināja, ka valsts valoda ir uzskatāma par valsts simbolu. Runājot par grozījumiem, viņš norādīja, ka tie būtu lietderīgi kādu noteiktu laiku. "Varbūt tas pēc desmit gadiem nebūs aktuāli, bet šodien un rīt tas ir aktuāli," sacīja Kursītis.

Tāpat varētu izvērtēt ierosinājumu noteikt atbildību arī par totalitārā režīma slavināšanu, kā arī papildināt Administratīvo pārkāpumu kodeksu ar atbildību par neatļautas simbolikas publisku demonstrēšanu vai lietošanu, proti, par bijušās PSRP, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas ka