Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Mūžībā aizgājis pirmais trompetes spēles profesors latviešu mūzikas vēsturē Georgs Sniķers

Pirmdien 70 gadu vecumā mūžībā aizgājis trompetists profesors Georgs Sniķers, aģentūru LETA informēja mūziķa tuvinieki.

Sniķers dzimis 1942.gada 28.februārī Ļeņingradas apgabalā, kurp viņa vecāki bija devušies bēgļu gaitās. Neilgi pēc tam ģimene pārcēlās uz Alūksni, kur uzauga nākamais trompetists. Mūziķa gaitas tika sāktas Alūksnes bērnu mūzikas skolā un līdz 1962.gadam turpinājās Jelgavas mūzikas vidusskolā pie pedagoga Jura Paegles. Pēc tam sekoja studijas Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā, kuru Georgs Sniķers absolvēja 1970.gadā pie docenta Kārļa Ozola.

Viņš izglītojies ne tikai Latvijas augstākajā mūzikas mācību iestādē, bet arī aspirantūrā Maskavas konservatorijā(1973-1976) pie atzītā profesora Georga Orvida.

Ievērības cienīgs ir fakts, ka Sniķers ir pirmais trompetes spēles profesors latviešu mūzikas vēsturē un bijis Pasaules trompetistu ģildes loceklis.

Jau kopš 1965.gada Georgam Sniķeram ir uzkrāta orķestra mākslinieka pieredze. Spēlēts gan Latvijas Operas, gan Valsts Simfoniskajā orķestrī, gan pūtēju orķestrī "Rīga". Tapuši ieraksti sadarbībā ar pianistu Venti Zilbertu. Uzrakstīti desmit zinātniskie darbi, tostarp pirmā spēles metodika latviešu valodā (1984).

Svarīga profesora darbības joma bija saistīta ar jaunās trompetistu maiņas gatavošanu Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur profesors strādāja no 1972.gada līdz 2009.gadam. Pēdējos gados turpināja darbu kā pedagogs dažādās Latvijas mūzikas skolās. Viņa izskoloto audzēkņu skaits pārsniedz pussimtu, kuru vidū ir lielākā daļa Latvijas pazīstamāko trompetistu.

Atvadīšanās no Sniķera notiks trešdien, 30.janvārī, plkst.12 Krematorijas Lielajā zālē. Zemes klēpī viņu guldīs II Meža kapos.