Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Policijai lūdz sākt kriminālprocesu saistībā ar Jaunzemes-Grendes lidojumu uz Austrāliju

© F64 Photo Agency

Saistībā ar neoficiālo informāciju par veidu, kādā lidojumam uz Austrāliju un atpakaļ varētu būt iegādātas aviobiļetes kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (VL-TB/LNNK) un viņas dzīvesbiedram Antam Grendem, portāls "Pietiek.com" otrdien vērsies ar iesniegumu Valsts policijā (VP).

Policijai lūgts sākt kriminālprocesu, lai izvērtētu informāciju par iespējamu noziegumu.

Ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne iepriekš skaidrojusi, ka ceļa izdevumi, kas tradicionāli veido komandējuma lielāko izmaksu daļu, ir 2205 lati.

''Pietiek.com'', atsaucoties uz portāla ''Lidot.lv'' informāciju, norāda, ka patiesībā 2200 latu par lidojumu Rīga-Adelaida un atpakaļ nemaz nav lēti: tā, piemēram, pašlaik iegādājoties turp-atpakaļ biļeti šajā maršrutā uz marta vidu, tā izmaksās aptuveni 900 latu. Ministres biļete izmaksājusi vairāk nekā divreiz dārgāk.

Saistībā ar to jau publiski izskanējušas aizdomas par to, ka šajā gadījumā varētu būt izmantoti kādas "draudzīgas" tūrisma firmas pakalpojumi: rēķins par aviobiļetēm ministrijai varētu būtu piestādīts par vienu personu - ministri, savukārt tūrisma firma par šo valsts apmaksāto summu nodrošinājusi aviobiļeti arī ministres dzīvesbiedram.

"Tā kā Kultūras ministrija ir oficiāli paziņojusi, ka ministres ceļa izdevumi bijuši vairāk nekā 2200 latu, mediju informācija liek domāt, ka puse no šīs summas varētu būt izkrāpta valstij, lai izmantotu ministres dzīvesbiedra vajadzībām," norādīts "Pietiek.com" iesniegumā, kas adresēts Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim.

Iesniegumā Valsts policija aicināta sākt kriminālprocesu, lai izvērtētu šo informāciju par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, jo nepieciešamās informācijas iegūšana un izvērtēšana šajā gadījumā varētu būt iespējama tikai ar kriminālprocesa metodēm.

Jau ziņots, ka Jaunzeme-Grende pirms Ziemassvētkiem devās komandējumā uz Austrāliju, kur atradās līdz pat 5.janvārim, lai piedalītos Austrālijas latviešu 54.Kultūras dienu pasākumos un tiktos ar Austrālijas latviešu diasporu. Komandējums tika motivēts ar to, ka Kultūras ministrijas izstrādātajās un valdībā apstiprinātajās Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs 2012.-2018.gadam kā viena no prioritātēm ir izvirzīta diasporas saišu stiprināšana ar Latviju.

LNT Ziņas vakar vēstīja, ka pēdējās komandējuma dienās Austrālijā Jaunzeme-Grende pārcēlusies uz dārgāku pludmales viesnīcu, kas turklāt neatrodas tuvāk politiķes apmeklētā pasākuma norises vietai.

Pirmās septiņas diennaktis viņa ar vīru dzīvojusi pieczvaigžņu viesnīcā Adelaides centrā, bet tad pārcēlusies uz pludmales viesnīcu, kur pavadījusi atlikušās trīs diennaktis. Kultūras ministrija viesnīcas maiņu skaidroja ar ministres darba kārtību, proti, viņa bija aicināta piedalīties divos kultūras pasākumos - Austrālijas latviešu kultūras dienās, bet vizītes noslēgumā - ģimeņu saietā.

Aplūkojot Adelaides karti, LNT Ziņas secināja, ka ministrijas skaidrojums neiztur kritiku, proti, vieta, kur notika ģimeņu saiets, ir pavisam citā virzienā no pludmales viesnīcas. Turklāt pludmales viesnīca arī bijusi dārgāka - diennakts Adelaides centra viesnīcā maksā 160 Austrālijas dolārus (90 latus), bet pludmales viesnīcā - 288 Austrālijas dolārus (161 latu).

Jaunzeme-Grende komandējumā devusies kopā ar savu vīru. Kā norādīja LNT Ziņas, Kultūras ministrijas ierēdņu sniegtā informācija liecina, ka ministres vīrs dzīvojis par valsts naudu apmaksātā viesnīcā.