Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Baltijas valstu armijas: Igaunijai 88 bruņutransportieri, Lietuvai 197, Latvijai - 0

PSRS ražotais bruņutransportieris "BRDM-2". Agrāk Latvijas armijai bija divi šāda modeļa transportlīdzekļi. Tagad nav arī vairs tādu. © primeportal.ne

Arī paši ir armijnieki atzinuši, ka Latvija bruņojuma ziņā ir vājākā no Baltijas valstīm. Nacionālās Aizsardzības akadēmijas izdotajā žurnālā „Militārā Zinātne” pērnā gada nogalē analizēts triju Baltijas valstu bruņojums, un tajā secināts, ka mēs stipri atpaliekam no citām Baltijas valstīm.

"Spriežot pēc apkopotiem datiem, Latvijas armijas bruņojums stipri atpaliek no Lietuvas un Igaunijas. Baltijas valstu kopējā militārā sadarbība uzliek par pienākumu uzturēt armiju attiecīgā līmenī, lai varētu viena valsts otru atbalstīt un papildināt tās kaujas spējas. Uz doto momentu Baltijas valstīs militārā jomā veidojas nevienlīdzīga situācija. Lai spēku samērs visur būtu līdzīgs, viens no svarīgākajiem aspektiem ir armijas finansējuma lielums no valsts budžeta, cik liela daļa no tā tiek novirzīta valsts aizsardzībai. Šobrīd Latvijas NBS apbruņojumā pagaidām nav bruņutransportieru un to iegāde ir sāpīgais jautājums," pētījumā raksta tā autori, NBS Mācību vadības pavēlniecības doktrīnu un reglamentu departamenta priekšnieks, pulkvežleitnants Roberts Drāke un Nacionālās aizsardzības akadēmijas Aizsardzības zinātņu pētniecības centra profesors Jānis Melderis.

Kā liecina pētījumā publicētie dati, tad Igaunijai ir 58 somu bruņutransportieri „XA-180 Sisu”, 7 DĀR ražoti bruņutransportieri „Mamba” un vēl vairāki PSRS laikos ražoti bruņutransportieri. Lietuvai savukārt ir 187 ASV ražoti bruņutransportieri „M-113A1”. Ko tam visam var likt pretī Latvija? Saskaņā ar pētījumā publicētajiem datiem, mūsu armijai ir divi PSRS ražoti bruņutransportieri "BRDM-2". Tas ir arī viss.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vecākais referents Normunds Stafeckis nra.lv gan precizē, ka šie dati nav precīzi, un šobrīd Latvijas armijai nav arī šo divu bruņutransportieru - tie ir norakstīti.

Tomēr NBS sola, ka Latvija tuvākajos gados iepirks bruņutransportierus un citu tehniku 168,44 miljonu latu vērtībā. Saskaņā ar NBS attīstības plānu, 2014.gadā Aizsardzības ministrija plāno sākt Mehanizācijas projektu, kas ilgtu līdz pat 2020.gadam, un tā izmaksas ir 168,44 miljoni latu.

Šī projekta gaitā plānots iegādāties bruņutransportierus, jo patlaban Latvijas armijas rīcībā nav tehnikas, ar kuru karavīri droši varētu pārvietoties starptautisko operāciju rajonos. Pašreiz vien esot pieejamas dažas apvidus automašīnas, ar kurām mūsu karavīri tiek pārvadāti, bet pārējo tehniku nākas aizņemties no citu valstu armijām. Šis plāns gan varēs realizēties tikai tajā gadījumā, ja Saeima un valdība apstiprinās Aizsardzības ministrijas pieprasīto finansējumu. Kā neoficiāli atzīst armijas pārstāvji, igauņu raksts par mūsu vājumu varētu pozitīvi ietekmēt Saeimas deputātu vēlmi pieškirt armijai naudu.