Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs: advokātam Grūtupam Rogaļova lietas materiāli doti nelikumīgi

Tiesībsargs pārbaudes lietas laikā konstatējis, ka pieeja zvērinātam advokātam Andrim Grūtupam iepazīties ar tā saucamās Rogaļova krimināllietas materiāliem dota nelikumīgi, ignorējot normatīvajā regulējumā pastāvošās prasības.

Tiesībsarga birojā ar iesniegumu vērsās persona, ka A. Grūtupa grāmatā Maniaks, publiskojot slēgtā tiesas sēdē izskatītus materiālus, ir pārkāptas cietušās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, kā arī aizskarts viņas cieņas un gods. Tiesībsargs konstatējis, ka krimināllietas materiālu detalizēta publiskošana, nenodrošinot cietušo privātās dzīves neaizskaramību, ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums. Piekļuve tā saucamās Rogaļova krimināllietas materiāliem bijusi arī personām, kurām likums to neparedz, nra.lv informē Tiesībsarga biroja speciāliste Ruta Siliņa.

Tiesībsargs atzinis, ka A. Grūtupa literārajā darbā Maniaks ar seksuālo vardarbību saistītu pārdzīvojumu publiskošanā nav nodrošināta atainotās personas anonimitāte un lielāka privātās dzīves aizsardzība salīdzinājumā ar mākslinieciskās izteiksmes un vārda brīvību. Ar personas privāto dzīvi saistītu faktu un personas datu publiskošana var būt attaisnojama tikai gadījumos, kad sabiedrības tiesībām uz informācijas pieejamību ir lielāka nozīme nekā personai garantētajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību. Grāmatas Maniaks autors, aprakstot vēsturisku personu un detalizētu noziegumu pastrādāšanas apstākļus, tostarp dzimumnoziegumos cietušās personas, ar mērķi panākt lielāku ticamības un klātbūtnes efektu, nesamērīgi publiskoja sensitīva rakstura informāciju par reālām, identificējamām un dzīvi palikušām cietušām personām.