Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Atmaskots viltus latviešu dzejnieks Īrijā

© Andris Tomašūns, 3x3 nometne Īrijā

Īrijā mīt vismaz četri Raimondi Pauli, kuri diezin vai pazīst notis un prot ko nospēlēt uz klavierēm.

Šādi viltnieki Zaļajā salā nav retums – galu galā daudzi nelegālie imigranti savulaik tēloja Eiropas Savienības austrumpuses zemju pilsoņus, lai varētu uzturēties un strādāt Īrijā. Taču ziņa, ka Īrijā uzradies viltus latviešu dzejnieks, kas pēc tautības ir īrs, gan radīja pamatīgu izbrīnu.

Kad klajā nāca latviešu imigranta – dzejnieka Īrijā Miķeļa Norģeļa dzejoļu krājums In This Life (Šajā dzīvē), īru literatūras un dzejas kritiķi bija sajūsmināti, līdz uzzināja, ka patiesībā šis ir viltus latvietis un tomēr īsts dzejnieks – Maikls O’Loklins. Tas literatūras un dzejas ekspertus pamatīgi sakaitināja, savukārt latviešu inteliģenti steidz iegādāties šo dzejoļu krājumu.

Par to, ka ar M. Norģeli kaut kas nav skaidrs, Īrijas latviešu vidē pirmā sāka nojaust avīzes Sveiks! redaktore Sandra Bondarevska. Viņu darīja uzmanīgu fakts, ka dzejnieka biogrāfijā ir daži nepatiesi fakti – proti, par Rīgā 1961. gadā dzimušu Maskavas Gorkija literatūras institūta absolventu neviens nebija dzirdējis. Turklāt arī uz tikšanās reizēm, kas ar dzejnieku tika organizētas dažādās Īrijas pilsētās, nez kāpēc ieradās nevis Miķelis, bet gan M. O’Loklins. «Dzejniekiem ir pseidonīmi, bet pseidonacionalitāte – par to dzirdu pirmo reizi,» Neatkarīgajai izteicās S. Bondarevska. Un Sveiks! kopā ar Neatkarīgo sāka viltus latviešu dzejnieka medības, kas ilga vairākus mēnešus, līdz vainagojās panākumiem – M. O’Loklinu izdevās satikt, aprunāties, un viņš bija pagodināts kā viesis, ierazdamies latviešu ģimeņu nometnē 3x3. Interesanti, ka ārzemju latvieši tieši tikšanos ar šo dzejnieku uzsvēra kā vienu no interesantākajiem pasākumiem šajā nometnē.

Īrijā pazīstamais dzejnieks un scenārists M. O’Loklins sarunā ar latviešiem atklāja, ka M. Norģelis patiešām ir izdomājums. Taču tas, ka dzejnieks ir latvietis, nebūt nav nejaušība. M. O’Loklins vairākkārt viesojies Rīgā, piedalījies dzejas pasākumos, viņa dzejoļi publicēti arī žurnālā Karogs. Īru dzejniekam izveidojusies cieša draudzība ar latviešu dzejnieku Artūru Punti – daļēji M. Norģeļa biogrāfijai viņš izmantojis A. Puntes datus. M. O’Loklins neslēpj, ka M. Norģelis radies ciešā sadarbībā ar A. Punti.

Lai gan viltojums ir atklāts, savā ziņā M. Norģelis turpina dzīvot. Nereti M. O’Loklins par viņu stāsta trešajā personā. Šobrīd ir pat kāds jauns fakts viltus latviešu dzejnieka biogrāfijā – krīzes dēļ Miķelis ir pametis Īriju un, visticamāk, vai nu dzīvo Latvijā, vai arī devies uz ASV.