Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

KM mēneša beigās cer saņemt koncepciju par jauna sabiedriskā elektroniskā medija izveidi

Paredzēts, ka līdz mēneša beigām Kultūras ministrijai tiks iesniegta Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) saskaņota un precizēta koncepcija par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi.

Kā aģentūrai LETA pauda kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Iluta Bērziņa, Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) uzskata, ka koncepcijai par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi ir jāspēj sniegt atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem, piemēram, ko no tā izveides iegūs sabiedrība.

Tāpat jābūt skaidram, vai un kā tiks saglabāta sabiedrisko mediju - Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio - redakcionālā neatkarība un kā profesionalitātes un tehnoloģiju ziņā tiks stiprināta Latvijas mediju vide, uzskata ministre.

"Sabiedriskie mediji ir svarīgs kultūras un demokrātijas elements, un attiecībā uz to attīstību nepieciešams skaidrs un izdiskutēts nozares redzējums. Nedz ministrs, nedz ministrija neietekmēs NEPLP redzējumu, bet ir ieinteresēta, lai risinājums būtu skaidrs visām iesaistītajām pusēm," skaidroja Jaunzeme-Grende.

Kad NEPLP Ministru kabineta kārtības rullī noteiktajā kārtībā pabeigs koncepcijas saskaņošanas procedūru un iesniegs to Kultūras ministrijā, ministrija to bez kavēšanās izskatīs, noformēs un sniegs tālākai virzībai Valsts kancelejā.

Bērziņa piebilda, ka Kultūras ministrija jau iepriekš apņēmusies virzīt priekšlikumu par jauna sabiedriskā medija izveidi Nacionālajam attīstības plānam. Tā izveide jau iekļauta arī Valdības rīcības plānā.

Jau ziņots, ka NEPLP sēdē nolēmusi veidot jaunu, vienotu sabiedrisko mediju, kas darbosies ar vienotu redakcionālo sistēmu. NEPLP atbalstītais modelis paredz pakāpenisku un pilnīgu sabiedriskā medija konverģenci.

Plānots apvienot administratīvo un atbalsta funkciju veikšanu, bet Latvijas Radio un LTV programmu zīmolus saglabāt. Iecerēts nostiprināt programmu autonomo statusu gan redakcionālās neatkarības, gan finansējuma ziņā un vienlaikus īstenot medija redakcionālās vadības koleģiālo principu.

Redakcijas plānots apvienot tādā veidā, lai netiek ierobežota redakcionālā daudzveidība un tiek veicināta radošā darbība, ieskaitot ziņu dienestus.

Pašreizējais aktivitāšu plāns izvēlētā modeļa realizācijai paredz detalizētu situācijas izpēti sākt 2012.gada trešajā ceturksnī un realizēt plānu līdz 2018.gada decembrim.