Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lielvārdē ragana mežā uzbūvē māju

© la.lv

Lielvārdes novada Jumpravas pagastā uz a/s "Latvijas valsts meži" zemes bez atļaujas profesionāli uzcelta īpatnēja koka māja ar piebūvēm - divstāvu namiņam, kas atrodas uz divām "vistas kājām", līdzās izbūvēta arī trušu būda, vistu mājiņa, soliņi un terase, trešdien vēsta "Latvijas Avīze".

Būvi, kura gan līdz galam nebija pabeigta, pavasarī uzgājis mežsargs, taču tās autors tā arī nav pieteicies. Vēl tagad namiņā atrodas instrumenti – zāģis un ēvele.

Pašvaldībā par būvniecību nav bijis nekādu ziņu. Arī policijai ne celtniekus, ne būvju īpašnieku nav izdevies atrast. Pazīmes gan norādot, ka vainīgais varētu būt kādreizējais lielzemnieks, tagad banku apķīlātais un pieticīgi dzīvojošais Vilnis Baltais, kura zeme ir pieguloša valsts mežam. Aizdomas vēl vairāk pastiprina apstāklis, ka pie "raganas mājiņas", kā tagad Lielvārdē dēvē šo būvi, normāli var nokļūt tikai pa Baltā zemi, jo no citām pusēm šo meža nostūri iekļauj dūksnājs. Turklāt Baltā sētā ir kokmateriāli, no kādiem celtas būves mežā, ir arī daži līdzīgi darinājumi, bet ne tik iespaidīgi.

Taču Baltais policijā neatzīstas un arī avīzei norāda, ka namiņu uzslējusi ragana, kuru viņš aizstāv.

"Kāpēc jūs domājat, ka tas ir valsts mežs? Tas izsenis pieder raganai. Jūs neticat, ka tāda ragana ir? Dievu arī neviens nav redzējis, bet tam tic... Tagad visi uztaisa baigo brīnumu no šādas mājas – būtu labāk vairāk uztraukušies, ka citās vietās mežā cilvēki sataisa izgāztuves!" komentē Baltais.

Pēc speciālistu atzinuma, "raganas mājas" būvniecībā iztērēti vairāki tūkstoši latu. Konstatējot nelikumīgo būvniecību un neatrodot tās autoru, pašvaldība lūgusi zemes īpašnieku – "Latvijas valsts mežus" – būves nojaukt. Autoru nav izdevies atrast, arī publicējot fotogrāfijas un lūgumu pieteikties gan novada laikrakstā, gan portālā.

Lielvārdes novada būvvaldes vadītāja Ilze Staļģe norāda, ka par būvniecību uz savas zemes atbild tās īpašnieks, tāpēc pašvaldība varējusi "Latvijas valsts mežiem" uzlikt naudas sodu, taču loģiskais saprāts šādā īpatnējā situācijā licis to nedarīt. Savukārt Vidusdaugavas mežsaimniecības izpilddirektors Jānis Belickis teic, ka vēl kādu laiku nogaidīšot, cerot, ka "raganas mājiņas" īpašnieks pieteiksies. Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis piebilst, ka zemes īpašniekam ir iespējas būves, kas, viņaprāt, ir simpātiskas, legalizēt, taču tās atrodas ne sevišķi piemērotā vietā – no atpūtas un tūristu piesaistes viedokļa tas būtu interesanti tikai Baltajam.