Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Tiesā apstrīd jaunos "Latvenergo" tarifus [papildināts]

© Par labu Latviju/flickr

Apvienības "Par Labu Latviju" frakcijas deputāte Rita Strode Administratīvajā apgabaltiesā iesniegusi pieteikumu, kurā prasa atcelt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumu par Latvenergo tarifu paaugstināšanu.

To portālam nra.lv apliecināja PLL pārstāve Sarmīte Kolāte. Viņa arī uzsvēra, ka R. Strode - saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu - tiesā vērsusies kā privātpersona. Tiesa, parlamentārietes viedokli atbalsta arī viņas pārstāvētā politiskā organizācija kopumā.

R. Strode norāda - vēlētāji bija spiesti samierināties ar elektroenerģijas tarifa kāpumu jau janvārī, jo tika atcelta samazinātā PVN likme. Taču, "tā kā no aprīļa tarifs tiks pacelts jau otro reizi šogad, es neredzu citu veidu kā aizstāvēt savu vēlētāju intereses, kā vien griežoties tiesā." Turklāt deputāte uzsver, ka viņa varētu nebūt vienīgā, kas vērsusies tiesā ar līdzīgu iesniegumu. R. Strodes rīcībā esot informācija, ka līdzīgi grasās rīkoties vēl vairākas sabiedriskās organizācijas.

Jau ziņots, ka SPRK apstiprinājusi "Latvenergo" jauno tarifu plānu, kas būtiski palielinās maksu par elektrību. Lai gan "Latvenergo" un ekonomikas ministrs Artis Kampars uzsver, ka līdz pat 80 % mājsaimniecību tarifu pieaugums nebūs būtisks, speciālisti un sabiedriskās organizācijas ir paudušas pretēju viedokli.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija 16.februārī atzina, ka Latvijas energokompānijas "Latvenergo" tarifu projekts ir ekonomiski pamatots un tādējādi "Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieaugs par 21%. Jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh). No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh. Savukārt no 1201 kWh tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.