Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Ģenerālprokurors: policija liecības tulko ar "Googles" palīdzību

© f64

Materiālos, ko policija pēc lietas izmeklēšanas iesniedz tālākai skatīšanai prokuratūrā,ne vienreiz vien lasāmi traģiski lietā iesaistīto pušu sniegto liecību tulkojumi, kas iegūti, izmantojot "Google" tulkotāju, līdz ar to tie ir uzjautrinoši, taču šāda prakse policijas darbā nav pieļaujama, uzskata ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš atzīst, ka kuriozākos no pamanītajiem gadījumiem kolekcionējot. Tāpat policijas iesniegtajos materiālos bieži manāmi "daudz neatrunāti aizkrāsojumi, pieraksti", kas vēlāk var būt par pamatu konkrētā dokumenta patiesuma apstrīdēšanai.

Gan prokuratūras, gan Valsts policijas izmeklētāji lietu izmeklēšanas gaitā pieļauj daudz tehnisku neprecizitāšu un nepamatoti novilcina izskatāmo lietu virzību.

Šādu kritiku izmeklētāju darbam ceturtdien Valsts policijas 2010.gada pārskata sanāksmē veltīja ģenerālprokurors Ē. Kalnmeiers.

Pēdējā laikā apmeklējot reģionu prokuratūru pārskata sapulces, problēmu loks iezīmējies līdzīgs visā Latvijā, tostarp - trūkumi izmeklēšanas jomā.

Piemēram, nav pieļaujams, ka prokurori ar policijas izmeklētājiem savstarpēji vienojas, ka lietas virzību nevajag sasteigt. Taču praksē pierādījies, ka vairāki virsprokurori savā darba ikdienā par normu uzskata, ka lietas izskatīšana var ilgt trīs mēnešus. Tas nav pieļaujams, ņemot vērā kadru mainību Valsts policijā un to, ka jaunajiem policijas izmeklētājiem atšķirībā no vecā kaluma speciālistiem daudzas izmeklēšanas darbības nav pašsaprotamas, taču "uzraudzībai jābūt reālai". Par piemēru šādai lietu novilcināšanas praksei Kalnmeiers minēja, ka izmeklēšanas nolūkos "tīri ķeksīša pēc" trīs mēnešus pēc laupīšanas nosūta policistu uz "Rīgas Centrāltirgu", lai aptaujātu cilvēkus par pirms dažiem mēnešiem notikušu noziegumu.

Minot veicamos uzlabojumus prokuratūrā, Kalnmeiers norādīja, ka viens no uzdevumiem, sadarbojoties ar policiju, ir arī padarīt prokurorus pieejamus pēc darba laika beigām. Tāpat jāvairo izmeklētāju zināšanas dažādās jomās, piemēram, finanšu un banku lietu jautājumos.

Tāpat līdz ar Tieslietu ministrijā plānotajām izmaiņām būtiskos Krimināllikuma pantos būtu jārīko kopīgas mācības policijas un prokuratūras izmeklētājiem, lai novērstu jucekli un radītu vienotu izpratni par izmaiņām likumā, teica Kalnmeiers.