Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Gada vārds - "zibakcija", nevārds - "pa lielam"

Šodien Rīgas Biedrības namā notika 2010.gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena atklāšana. Rīgas Latviešu biedrības Valodas attīstības kopas koordinātore Maija Sinka atzīst, ka saņemts vairāk kvalitatīvu piedāvājumu nekā agrāk, kas liecina par apzinātu valodas stiprināšanu.

Par 2010.gada vārdu žūrija atzinusi „zibakcija”, kas ir sācis aizstāt līdzšinējo „flašmobs” vai „flešmobs” (no angļu vārda „flashmob”). Latviešu valodas pētnieka Jāņa Endzelīna mazmazdēls Ingmārs Zemzaris skaidro, ka vārds „zibakcija” trāpīgi norāda uz apzīmējamo norisi – neikdienišķu izdarību, kas pēkšņi un īslaicīgi notiek kādā ikdienišķā sabiedriskajā vidē.

nra.lv noskaidroja, ka par 2010. gada nevārdu pasludināts „pa lielam”. I. Kolmane skaidro, ka šis vārds ir noraidīts kā nelatvisks darinājums. Kāda sabiedrības daļa to uztvērusi kā nepieklājīgu paziņojumu par došanos savās darīšanās. I.Kolmaneatklāj, ka šis nav pirmais gads, kad vārds „pa lielam” tiek nominēts, bet šis bijis liktenīgais.

„Krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā” – premjera Valda Dombrovska atkārtotais Aināra Šlesera sacītais „Krāniem, būvniekiem jāstrādā lidostā” vēlēšanu priekšvakara diskusiju raidījumā atzīts par 2010. gada spārnoto teicienu.

Jau astoto gadu šī sabiedriskā akcija rosinājusi piedalīties gan jauniešus, gan ģimenes, gan pensionārus, ganbērnus un citus, kam rūp latviešu valodas ačgārnību novēršana. Saņemti daudz un dažādi ieteikumi gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena nominācijām.