Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pensiju otrajam līmenim nākamgad 2 procenti

Nākamgad un arī 2012. gadā 2. pensiju līmenī novirzīs iemaksas 2% apmērā, nodrošinot papildu līdzekļus valsts sociālās apdrošināšanas budžeta deficīta segšanai. Saskaņā ar likumu nākamgad pensiju 2. līmenim būtu jānovirza 4% sociālo iemaksu.

Savukārt 2013. gadā un turpmāk 2. pensiju līmenī iemaksu likme būs 6%. Līdz šim likums paredzēja noteikt 2011. gadā 4% iemaksu likmi 2.pensiju līmenī.

Labklājības ministrijā nra.lv skaidro, ka 2011. un 2012. gadā valsts sociālās apdrošināšanas budžetā būs iespējams nodrošināt papildu līdzekļus attiecīgi 44,9 miljonu latu un 114,6 miljonu latu apmērā (attiecībā pret tajos gados plānotajiem iemaksu ieņēmumiem).

Par šo jautājumu šodien vienojās valdība, izskatot Labklājības ministrijas izstrādātos Grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā. Tie vēl jāpieņem Saeimā.

Samazinot iemaksu likmi 2. līmeņa pensiju shēmā, attiecīgi palielināsies iemaksu likme 1. līmeņa pensiju shēmā (2. līmeņa likmes samazinājums ir vienāds ar 1. līmeņa likmes palielinājumu). Savukārt 1.l īmeņa pensiju kapitāla „ienesīgums” ir proporcionāls ikgadējām iemaksu algu summas izmaiņām valstī. 2.līmeņa ienesīgums ir atkarīgs no ieguldījumu pensiju plānu peļņas vai zaudējumiem, kur visus ar pensiju plāna ieguldījumiem saistītos riskus uzņemas paši pensiju plāna dalībnieki.

Tas, vai iemaksu likmes pārdale starp pensiju līmeņiem negatīvi ietekmēs personas nākotnes pensijas apmēru, ir atkarīgs no tā, vai vidējais ienesīgums 2. pensiju līmenī personai laika periodā līdz pensionēšanās brīdim būs bijis lielāks par indeksu, kas piemērots 1.pensiju līmeņa kapitāla indeksācijai.

Iepriekšminētās izmaiņas attieksies tikai uz tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija vēl nav piešķirta.

2010. gada 30. septembrī 2. pensiju līmenī bija 1,118 miljoni dalībnieku, no tiem 641 091 bija obligātie, 477 561 brīvprātīgie. Uzkrātais shēmas kapitāls uz 2010. gada 30. septembri ir 791,1 miljoni latu.