Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Zibens divreiz iesper mājā

© Andrejs Strokins, f64

No ikšķilietes Guntas Vīksnes ģimenes mājas palikušas gandrīz tikai sienas – negantais zibens divreiz iespēris namā, un, lai nodzēstu gruzdošo jumtu, ugunsdzēsējiem nācies izsūknēt visu piemājas dīķi.

Gunta, strādājot nevalstiskajā organizācijā Patvērums Drošā māja, nesavtīgi vienmēr ir palīdzējusi citiem cilvēkiem, taču tagad palīdzība nepieciešama viņas ģimenei.

Todien ne Gunta, ne viņas vīrs, ne bērni mājās nav bijuši – katrs savās darīšanās citviet Latvijā. Par postošo nelaimi ģimene uzzināja no radinieku telefona zvana un steidzās mājup. Ugunsgrēks tobrīd jau bija nodzēsts, bet māja palikusi bez jumta. "Protams, šoks bija mums visiem, jo tomēr nav bieži gadījumi, kad zibens iesper dzīvojamā mājā," 29. jūliju atceras G. Vīksne. Pagājušo ceturtdien ap dienas vidu plosījās negaiss, un Vīksnu ģimenes namā Ikšķilē zibens iespēra ap trijiem dienā. "Mājās pa dienu bija mūsu tante, viņa slikti dzird un zibens spērienu nesadzirdēja, bet suns, kas dzīvojās pa garāžu un nekad no turienes laukā neiet, dīvainā veidā bija izlauzies no tās un skrēja pie tantes, brīdinādams par nelaimi. Tad arī atsteidzās kaimiņi, kas bija redzējuši zibeni un bija jau izsaukuši ugunsdzēsējus." Zibens bija trāpījis ventilācijas lūkā, turklāt iespēris divas reizes. Tas neizraisīja ugunsgrēku ar lielu liesmu, bet bija tik spēcīgs un temperatūras ziņā karsts, kas jumts burtiski izkusa. Netālu no mājas ir transformators, un blakus arī klosteris ar augstu torni. Kad ģimene māju iegādājusies, viņi interesējušies par zibens novedēju, taču toreiz speciālisti skaidrojuši, ka tas nav nepieciešams, jo šis transformators var pasargāt... Tagad Gunta uzzinājusi citu viedokli, ka tieši tādi objekti rada magnētisko lauku, kas zibeni var piesaistīt. Viņa stāsta, ka pagaidām ugunsdzēsēju slēdziens nav gatavs, bet tas varētu dot arī kādu izskaidrojumu tam, ka zibens izvēlējies tieši šo māju, nevis kādu koku.

Ugunsdzēsēji atbrauca apmēram pēc stundas – ugunsgrēku nodzēsa, izsūknējot piemājas dīķi. "Tagad mēs zinām, cik mums ir fantastiski kaimiņi, pateicoties viņiem tika izglābts ļoti daudz sadzīves lietu, jo – zibens spēriens aizdedzināja jumtu, bet pārējo māju sapostīja milzīgais ūdens daudzums, ar ko ugunsdzēsēji slāpēja ugunsgrēku," stāsta Gunta. Viņa atklāj, ka namam palikušas ārsienas un nesošās sienas, grīdas ir izjauktas līdz pat betonam. Visur, kur pludoja ūdens, neko vairs nevarēja saglābt. Vīksnu ģimenei palīgā nākuši draugi un radi, vienai mājas pusei jau brīvdienās uzliktas spāres. Gunta, Neatkarīgās tincināta, atzīst, ka ģimene būtu ļoti pateicīga, ja atsauktos kāds uzņēmums vai privātpersona, kas varētu palīdzēt ar celtniecības materiāliem, lai ģimenei atkal būtu jumts virs galvas.

***

AICINĀM PALĪDZĒT

Guntas Vīksnes ģimenei Ikšķilē

Zvanot uz biedrību Patvērums Drošā māja (tālr. 67898343, drosa.maja@apollo.lv) vai pa tālruni 29180450.