Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Līvānu slimnīca pretojas pievienošanai

SIA Līvānu slimnīca, kas pašlaik strādā kā aprūpes slimnīca, patstāvīgas iestādes statusā, nevis pārveidota par Jēkabpils reģionālās slimnīcas struktūrvienību, dos gan lielākas cerības saglabāt darbavietas, gan labākas iespējas palīdzēt iedzīvotājiem, ir pārliecināta SIA Līvānu slimnīca vadība un Līvānu novada domes deputāti.

Valsts veselības aprūpes sistēmas optimizācijas un pārstrukturizācijas māsterplānā jau 1990. gadā tika paredzēts Līvānu slimnīcu apvienot ar Jēkabpils rajona centrālo slimnīcu, tomēr Līvānu pašvaldība un slimnīcas vadība turpina iebilst pret abu ārstniecības iestāžu apvienošanu.

"Pieņemot lēmumu nepiekrist Līvānu slimnīcas pievienošanai Jēkabpils slimnīcai, mēs meklējam izeju no situācijas, jo cilvēki sauc pēc palīdzības," saka Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Viņš stāsta, ka pirms neilga laika sestdienā 15 kilometrus no Līvāniem 60 gadus veca sieviete salauzusi kāju. Izsaukta ātrā palīdzību, taču netālajos Preiļos šādos gadījumos vairs nepalīdz. Slimniece vesta 40 kilometrus uz Jēkabpils slimnīcu. Tur uzlikts ģipsis un pateikts, ka Jēkabpils slimnīcā šī sieviete nedrīkst palikt, jo slimnīca esot pārpildīta un trūkstot naudas. Bijis jau vēls vakars, sievietei radinieku vai paziņu, kas varētu palīdzēt, tuvumā nav bijis, transporta arī ne, pārvietoties nespējusi. Viņa sazvanījusi pašvaldības priekšsēdētāja vietnieci, kura, ņemot palīgā savus dēlus, aizgādājusi nelaimīgo uz Līvānu slimnīcu. A. Vaivods teic, ka jau daudzkārt novada dome ar savu transportu, pielāgojot to slimnieku pārvadāšanai, vedusi cilvēkus uz kādu no Rīgas slimnīcām.

"Nevaram cilvēkiem ļaut te nomirt! Cilvēki ir izmisumā, jo viņiem bieži nav ne līdzekļu, ne sava transporta, tad pašvaldība ir pēdējais glābiņš. Tā nevar turpināties!" sašutis ir A. Vaivods. Viņš skaidro, ka, pieņemot minēto lēmumu par Līvānu slimnīcas saglabāšanu, novada deputāti izvairījušies riskēt ar saviem cilvēkiem, kuri strādā. Turklāt visas 35 Līvānu slimnīcas paleatīvās nodaļas vietas ir pilnas. Pēc viņa domām, apvienojot slimnīcas, Līvāni var zaudēt visu.

"Līdz ar apvienošanu nav garantijas, ka Līvānu slimnīcā tiks saglabātas darbavietas. Gadījumā, ja samazinās finansēšanas kvotas, nav izslēgts, ka mēs būsim spiesti atdot Līvānu slimnīcas īpašumu, aparatūru un paši paliksim bešā," paredz SIA Līvānu slimnīca valdes priekšsēdētājs Vadims Krimans.

SIA Līvānu slimnīca valdes priekšsēdētājs piebilst, ka, apvienojoties abām slimnīcām, sola bonusu – pusmiljonu latu, kā arī 300 000 latu remontam, taču vai līvāniešiem slimnīcā būs darbs? – jautā slimnīcas vadītājs. Arī Jēkabpils slimnīca domā un uztraucas par savu izdzīvošanu. Līvāni savai slimnīcai lūdz saglabāt līdzšinējo statusu, neprasa sev bonusu un neuzskata par vajadzīgu veikt remontu remonta dēļ.