Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Prezidenta kanceleja: LAKRA aktivitātes var uztvert kā nepieredzētu spiedienu uz lēmuma pieņemšanu

Valsts prezidents Valdis Zatlers patlaban vēl nav pieņēmis lēmumu izsludināt vai atdot parlamentam otrreizējai caurlūkošanai Maksātnespējas likumu, tomēr Latvijas Kredītņēmēju asociācijas (LAKRA) aktivitātes var tikt uztvertas kā spiediens lēmuma pieņemšanā, kāds līdz šim nav bijis pieredzēts, norādīts Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta paziņojumā medijiem.

Kā jau ziņots, 17.jūnijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma jauno Maksātnespējas likumu. Tas paredz, ka fiziskās personas varēs iziet maksātnespējas procesu divu gadu laikā un šajā laikā kredītiestādei būs jāmaksā 30% no saviem ienākumiem. Ar minētā likuma normām neapmierinātību paudusi Latvijas Komercbanku asociācija.

18.jūnijā Valsts prezidenta kancelejā notika sanāksme par Maksātnespējas likuma nodošanu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā.

Tikmēr LAKRA mājaslapā publicēts materiāls, kurā apgalvots, ka Valsts prezidenta likumdošanas padomnieces Sandras Sondores-Kukules ģimenes strīdā ar Ādažu novada domi par nelikumīgu būvniecību tauvas joslā tiek izmantota advokātu biroja "Liepa, Skopiņa/BORENIUS" starpniecība, un tieši šis birojs izstrādāja Latvijas Komercbanku asociācijas iesniegtos Maksātnespējas likumprojekta grozījumus, kas pamudinājis Valsts prezidentu apsvērt iespēju atdot Saeimas pieņemto likumu otrreizējai caurlūkošanai.

"Protams, advokātu biroja izvēle varētu būt sakritība, bet mums ir bažas, vai tā varētu ietekmēt prezidenta padomnieces un līdz ar to arī Valsts prezidenta lēmumu," norāda LAKRA valdes priekšsēdētājs Ainars Gorenko.

Reaģējot uz to, Prezidenta preses dienests izplatījis paziņojumu medijiem, kurā teikts: "Atsaucoties uz LAKRA mājaslapā publicēto informāciju par lēmumu pieņemšanas procesu Maksātnespējas likuma kontekstā Valsts prezidenta kancelejā (VPK), vēlamies informēt, ka Valsts prezidenta kancelejā ir daudzpakāpju informācijas sagatavošanas un apstrādes sistēma, kurā piedalās gan Valsts prezidenta juridiskie padomnieki, gan citu nozaru padomnieki, kā arī VPK vadība."

Materiāls tiek nodots Valsts prezidentam, kas iepazīstas ar visu pušu argumentāciju, uzklausa amatpersonu viedokli un, vadoties no citu valsts institūciju atzinumiem (Maksātnespējas likuma gadījumā - Ārlietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas), pieņem valsts un visas sabiedrības interesēm atbilstošāko lēmumu Satversmes 71.pantā noteiktā kārtībā, teikts Prezidenta preses dienesta paziņojumā medijiem.

Valsts prezidents vēl nav pieņēmis lēmumu, bet LAKRA aktivitātes var tikt uztvertas kā spiediens lēmuma pieņemšanā, kāds līdz šim nav bijis pieredzēts, teikts Preses dienesta paziņojumā.