Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Datu regulas atskaņas: "Neatkarīgā" izcīna tiesības sveikt Jāņus un Līgas

© Rūta Kalmuka/F64

Pirms vasaras saulgriežiem Neatkarīgā pirmssvētku numurā jau gadiem sveic visas Līgas un Jāņus svētkos. Tradīcija lasītāju vidū ir iecienīta, bet šogad sakarā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu sveiciens gandrīz izpalika, jo bija gana daudz neskaidrību – vai, ko un kā drīkstam sveikt publiski.

Avīze Līgas un Jāņus viņu īpašajā svētku dienā sveica jau gadiem - tika publicētas visas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) reģistrā esošās personas, kas vārdadienu atzīmē 23. un 24. jūnijā. Tika publicēts cilvēka vārds, uzvārds un iekavās norādīts, cik personas ir reģistrētas tieši ar šādu vārdu, uzvārdu, piemēram, Līga Bērziņa (327). Visu šo gadu laikā avīze nesaņēma nevienu neapmierinātā zvanu vai e-pastu, kas būtu iebildis, ka viņa vārds un uzvārds ir publiskots. Tieši pretēji - avīze uzklausīja daudzus pateicības zvanus gan no pašiem apsveiktajiem, gan viņu tuviniekiem, draugiem, kuriem patika Neatkarīgās ieviestā tradīcija.

Publiski izteiktie skaidrojumi par regulu līdz šim ir bijuši tik pretrunīgi, tādēļ tā sajaukusi galvu nevienam vien.

Arī šogad avīze lūdza PMLP izsniegt vajadzīgos datus, bet sākotnēji saņēma telefoniski atteikumu slavenās regulas dēļ. Publiski izteiktie skaidrojumi par regulu līdz šim ir bijuši tik pretrunīgi, tādēļ tā sajaukusi galvu nevienam vien. Taču PMLP bija gatava šajā jautājumā iedziļināties un panāca solīti pretī Neatkarīgajai - galu galā apsveikt cilvēku svētkos nav taču nekāds noziegums.

Tika panākts kompromiss - Neatkarīgā var sveikt Jāņus un Līgas svētkos, taču, lai vienlaikus tiktu ievērotas arī regulas prasības (kurš gan vēlas maksāt astronomiskas soda naudas līdz pat 20 miljoniem par pārkāpumiem!), Neatka-rīgā savā apsveikumā aiz vārda un uzvārda, ja ar tādu konkrētu salikumu ir reģistrētas viena līdz trīs personas, nenorāda skaitli, vien iekavās ieliek zvaigznīti. Tātad neviens nezinās, cik īsti šādas personas ir, un publicētā informācija nebūs uzskatāma par personas datiem.

***

Viedoklis

Arnis Puksts, Latvijas Sertificēto personas datu aizsardzības speciālistu asociācijas līdzpriekšsēdētājs

- Ietekme uz faktu, ka kāds identificēs konkrētu Jāni vai konkrētu Līgu, kontekstā, ka tā ir apsveikšana, ir būtībā nekāda. Piemēram, ja es zinu, kurš ir Jānis Bumbieris un tāds ir tikai viens, un ieraugu šo publikāciju avīzē ar sveicieniem, kas no tā konkrētajam Jānim Bumbierim dzīvē mainīsies? Regulas būtība ir pasargāt datu subjektus no pārmērīgas iejaukšanās privātajā dzīvē, īpaši no mūsdienu tehnoloģijām, profilēšanas, izvēles iespēju mazināšanas tādējādi un nepamatotas diskriminācijas, nevis absurdizēt visu!

Kas saprotams ar vārdu salikumu «personas dati»?

Datu valsts inspekcijas skaidrojums:

• Personas dati ir jebkura informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisku personu (identificējama fiziska persona ir tāda, kuru var tieši vai netieši identificēt, jo īpaši atsaucoties uz identifikatoru, piemēram, minētās personas vārdu, uzvārdu, atrašanās vietas datiem utt.).

• Personas vārds un uzvārds pats par sevi nav atzīstami par personas datiem, ja konkrēts vārda un uzvārda salikums ir sastopams vairāk nekā divām personām un ja pēc tā nav iespējams identificēt konkrētu fizisku personu.