Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vakarā KNAB ieradies Kaimiņa kādreizējais sabiedrotais Upacieris

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Trešdienas vakarā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) bija ieradies kādreizējais aizturētā deputāta Artusa Kaimiņa (KPV LV) sabiedrotais, bijušais "Suņu būdas" producents Kaspars Upacieris jeb Ufo, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Upacieris esot apstiprinājis iepriekš izskanējušo informāciju par apšaubāmu finanšu piesaisti partijai.

Kā ziņoja raidījums, Upacieris esot apstiprinājis iepriekš izskanējušo informāciju par apšaubāmu finanšu piesaisti partijai.

LETA iepriekš ziņoja, ka Upacieris, kurš tagad ir AS "Gaso" sabiedrisko attiecību pārstāvis, pērnā gada sākumā pārmeta Kamiņam apmelošanu, fiktīvu cilvēku nodarbināšanu un citus melus.

F64

Ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" Upacieris pauda, ka Kaimiņa apvainojums par to, ka Upacieris pasūtījis deputāta nomelnošanu, esot meli. Savukārt taisnība esot Kaimiņam publiskajā telpā izteiktie pārmetumi, turklāt "tā ir tikai neliela daļa no notikumiem, kuri ir palikuši aiz kadra".

Bijušais "Suņu būdas" producents norādīja, ka pirms partijas "KPV LV" dibināšanas Kaimiņš esot apgalvojis, ka būs viens no partijas līderiem, nevis vadonis. "Jau dažus mēnešus vēlāk situācija radikāli mainījās, sākās apšaubāma finanšu piesaiste, dīvaini solījumi ne partijas biedriem, nesaprotamu lēmumu pieņemšana, nepamatoti "uzbraucieni" valdes locekļiem, savējo "dauzīšana", līdz pat Artusa paziņojumam, ka viņš būs premjers.

"Tos 60 000 par tā saukto reklāmu video blogā "Sunubuda.tv", manuprāt, saņēma Artuss, bet jāatstrādā visam KPV," rakstīja Upacieris.

Tikmēr Kaimiņš sociālajā tīklā "Facebook" pirms tam bija publicējis ierakstu, apgalvojot, ka neslavu viņam mēģina celt Upacieris un par Neo sevi dēvējošais informācijas tehnoloģiju speciālists Ilmārs Poikāns, kurš kopā ar Kaimiņu piedalījās partijas "KPV LV" dibināšanā.

Tāpat LETA vēstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pērn sāka kriminālprocesu par Kaimiņa vadītās partijas "KPV LV" iespējams nelikumīgu finansēšanu. Kriminālprocess tika izmeklēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par partijas nelikumīgu finansēšanu, par starpniecību partijas nelikumīgā finansēšanā un par partiju nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Savukārt šodien tapa zināms, ka KNAB kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu "KPV LV" finansēšanu aizturējis kopumā trīs personas, noskaidroja aģentūra LETA. KNAB darbinieki Saeimā aizturēja deputātu Kaimiņu. Tāpat KNAB veica kratīšanu pie "KPV LV" valdes locekļa Ata Zakatistova un uzņēmēja Viestura Tamuža.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka 2017.gada 5.jūnijā sāktā kriminālprocesa materiālos ir ziņas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuru rezultātā politiskā partija "KPV LV" saņēma nelikumīgu finansējumu, tajā skaitā par Kaimiņa iespējamu noziedzīgu rīcību, pieprasot citai personai pieņemt darbā viņa kontrolētajā uzņēmumā fiktīvus darbiniekus un saņemot no viņiem atpakaļ skaidrā naudā minētām personām kā darba algu un citus maksājumus pārskaitītās summas, liecina parlamentam sniegtā informācija par šo lietu. Tādā veidā esot iegūti finanšu līdzekļi, kurus, iespējams, izmantoja politiskās partijas "KPV LV" finansēšanai, kā arī Kaimiņa personiskām vajadzībām.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka 2016.gada pavasarī AS "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Tamužs paziņojis koncernā ietilpstošam uzņēmumam, ka vēlas nolīgt Zakatistovu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. Pēc Tamuža norādījuma ticis noslēgts līgums starp šo koncernā ietilpstošo uzņēmumu un SIA "Per capita" par konsultāciju sniegšanu. Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu ticis noslēgts arī atkārtoti, faktiski pagarinot iepriekš noslēgto līgumu. Izmeklēšanā esot konstatēts, ka līgumā paredzētās konsultācijas nav sniegtas.

Ik mēnesi šis uzņēmums atbilstoši līguma prasībām un SIA "Per capita" piestādītajiem rēķiniem pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz SIA "Per capita" bankas kontu.

Ik mēnesi šis uzņēmums atbilstoši līguma prasībām un SIA "Per capita" piestādītajiem rēķiniem pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz SIA "Per capita" bankas kontu līdz brīdim, kad masu saziņas līdzekļos parādījās ziņas par Kaimiņa, partijas "KPV LV" valdes locekļa Zakatistova un Tamuža sarunām, kurās Zakatistovs paziņoja, ka saņem no Tamuža 2000 eiro mēnesī.

Savukārt Tamužs tikšanās reizē ar Kaimiņu un citām personām esot jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda vai vara, vai ekonomikas ministra postenis. Pirmstiesas izmeklēšanā iegūti pierādījumi, ka minētie naudas līdzekļi tika izmantoti "KPV LV" vajadzībām, bet nav norādīti partijas finanšu dokumentācijā, liecina informācija, kas tika sniegta parlamentam par šo lietu. No lietā esošiem materiāliem izrietot, ka Kaimiņš, Zakatistovss un Tamužs apzinājās, ka šāda veida maksājumi ir nelikumīgi, un mēģināja tos slēpt.