Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Valsts asinsdonoru centrs: Neesam iesaistīti Lietuvas Nacionālā asins centra korupcijas lietā

© f64

Latvijas asinsdonoru centrs nav iesaistīts Lietuvas Nacionālā asins centra korupcijas lietā, aģentūrai LETA norādīja Valsts asinsdonoru centra (VADC) preses sekretārs Jānis Vecvagars.

Viņš apstiprināja, ka centra direktore Egita Pole iztaujāta kā liecinieks Lietuvas izmeklēšanas procesā, tomēr Latvijas VADC šajā jautājumā neesot iesaistīts.

Jau ziņots, ka Lietuvas dienesti lietā par iespējamu korupciju Nacionālajā asins centrā ir nopratinājuši arī Latvijas veselības ministri Andu Čakšu (ZZS), aģentūrai LETA atzina amatpersona, kura skaidroja, ka pratināšana saistīta ar izmeklēšanu, kas notiek Lietuvā. "Lietuvieši izzina situāciju, tagad arī iztaujā Latvijas pusi," viņa norādīja.

Vienlaikus Čakša uzsvēra, ka Latvijā nesaskata nekādas dīvainas darbības attiecībā uz asins plazmas savākšanu. Pēc viņas paustā, VADC ir veicis daudz iekšēju darbu, lai asins drošības, plazmas sagatavošanas un citi procesi būtu caurspīdīgi.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) aģentūrai LETA apliecināja, ka birojs nav procesa virzītājs, līdz ar to KNAB nav tiesīgs komentēt Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta veiktās izmeklēšanas darbības. KNAB gan sniedza atbalstu kaimiņvalsts partnerdienestam tiesiskās palīdzības lūguma ietvaros.

Papildus KNAB informēja, ka birojā nav sākts kriminālprocess par Veselības ministrijas un VADC iespējamiem koruptīviem noziegumiem saistībā ar asins plazmas savākšanu.

LETA jau ziņoja, ka Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT), kas veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu korupciju Nacionālajā asins centrā, paziņojis, ka pagājušajā nedēļā veicis procesuālas darbības arī Latvijā.

Lietuvas izmeklētāji Latvijā kā lieciniekus nopratinājuši Veselības ministrijas un VADC darbiniekus un ieguvuši izmeklēšanai būtiskus dokumentus.

Kā norādīts STT paziņojumā, tiesībsargāšanas iestādēm ir pamatotas aizdomas, ka bijusī Lietuvas Nacionālā asins centra vadītāja vadītāja Joana Bikulčiene, kompānijas "Solis Tribus" akcionārs Antans Petrošus un tās vadītāja Rūta Stankevičiene, darbojoties līdzzinātāju grupā, centušies pārņemt un monopolizēt asins plazmas savākšanu ne tikai Lietuvā, bet arī Latvijā. Tādējādi mēģināts diskriminēt un atvirzīt malā Lietuvas, Latvijas un citus ārvalstu saimnieciskos subjektus, kas varēja vai būtu varējuši godīgi konkurēt asins plazmas savākšanas un uzglabāšanas jomā.

Šajā pirmstiesas izmeklēšanā aizdomās turēto statuss noteikts trim personām. Bijusī Nacionālā asins centra vadītāja vadītāja Bikulčiene tiek turēta aizdomās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, tirgošanos ar ietekmi un darbošanos grupā, organizējot un veicinot nelicenzētu liela apmēra komercdarbību un profesionālo darbību. Pati bijusī Nacionālā asins centra vadītāja apsūdzības noliedz.

Abas pārējās personas tiek turētas aizdomās par kūdīšanu un palīdzēšanu ļaunprātīgi izmantot amata pilnvaras, kā arī par tirgošanos ar ietekmi un liela apmēra nelicenzētu komerciālo un profesionālo darbību.

Bikulčiene aprīlī pēc pašas vēlēšanās tika atbrīvota no Nacionālā asins centra vadītājas amata, bet neilgi pirms tam lēmumu uz trim mēnešiem viņu no tā atstādināt pēc prokuratūras lūguma bija pieņēmusi arī tiesa. Izmeklēšanas sākumposmā tiesa viņai uz divām nedēļām bija noteikusi apcietinājumu, bet vēlāk viņai tika noteikts mājas arests.

Kā Bikulčiene aprīlī izteicās ziņu portāla "15min.lt" konferencē, cita starpā viņa tiek apsūdzēta, ka centusies ietekmēt un lūgusi ietekmēt Latvijas veselības ministri un Latvijas asinsdonoru centra direktori.