Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis: Īrijas zināšanas var palīdzēt atrast ceļus, kā aicināt tautiešus atgriezties Latvijā

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Īrijas zināšanas var palīdzēt atrast ceļus un palīdzēt radīt priekšnoteikumus, kā aicināt tautiešus atgriezties Latvijā, pēc tikšanās ar Īrijas prezidentu Maiklu Danielu Higinsu sacīja Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Puses pārrunājušas vairākus jautājumus, tajā skaitā divpusējās attiecības un to attīstību nākotnē. Viens no sarunu punktiem bijusi Latvijas diaspora Īrijā. Vējonis norādīja, ka Īrijā dzīvo aptuveni 30 000 Latvijas pilsoņu, un valsts vēlas, lai tās tautieši atgrieztos Latvijā. Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka Īrijai šajā jautājumā ir ļoti laba pieredze, jo arī šīs valsts pilsoņi lielā daudzumā vēl ne tik senā vēsturē devušies prom no Īrijas.

"Latvija un Īrija ļoti augstu novērtē Īrijā strādājošo un dzīvojošo latviešu devumu abu valstu ekonomikām un ciešo kontaktu veidošanā starp abām valstīm. Saistībā ar Dziesmu un deju svētkiem daudz mūsu tautiešu no Īrijas piedalīsies šajos svētkos, lai viņi būtu neatņemama simtgades svinību sastāvdaļa, kā arī rādītu to, ka, esot prom no Latvijas, netiek aizmirstas Latvijas kultūras tradīcijas," skaidroja Vējonis.

Svarīga sarunu tēma bijusi arī Eiropas Savienība (ES) un tās nākotne, kā arī dažādi starptautiskās dienaskārtības jautājumi. Pārrunāts jautājums ES daudzgadu budžetu, kā arī "Brexit". Vējonis skaidroja, ka Latvija un Īrija šajos jautājumos ir līdzīgi domājošas valstis, piebilstot, ka abām valstīm ir svarīgi nodrošināt savu pilsoņu tiesības pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

"Latvija ir solidāra un atbalsta Īriju tās vēlmē izvairīties no fiziskās robežas starp Īriju un Ziemeļīriju, tikmēr Īrija atbalsta Latviju ES daudzgadu budžeta jautājumos, izprotot un atbalstot Latvijas pozīciju, īpaši Kopējās lauksaimniecības politikas jautājumos," teica Vējonis.

Viņš arī pauda pārliecību, ka Latvijai un Īrijai ir labs potenciāls turpmākā praktiskā sadarbībā tādās jomās kā kultūrā, izglītībā, tirdzniecībā, ekonomikā, zaļajā ekonomikā, kā arī klimata pārmaiņu jautājumos. Daudz plašākas sadarbības iespējas tiek saskatītas arī loģistikas un transporta nozarēs. Vējonis guvis pārliecību, ka abu valstu sadarbība ir ļoti efektīva un redzams ļoti plašs potenciāls sadarbībai dažādās jomās. Valsts prezidents arī norādīja, ka Īrijas prezidenta vizīte Latvijā simbolizē abu valstu ciešo draudzību un labās attiecības starp abām valstīm, kā arī ir īpašs pagodinājums Latvijai tās simtgadē.

Savukārt Higinss sacīja, ka viņam ir gods piedalīties Latvijas simtgades svinībās un būt Latvijā šajā valstij nozīmīgajā gadā. Viņš pauda pateicību Vējonim par Latvijas izrādīto solidaritāti vairākos būtiskos ES jautājumos, norādot, ka visām ES dalībvalstīm jābūt aktīvām sarunās par ES nākotni, īpaši mazajām valstīm, kurām šīs sarunas jāskata kā iespēja.

"Mazās ES dalībvalstis ir lieliskās pozīcijās, lai uzsāktu vēl ciešāku sadarbību ES ietvaros. Mazajām valstīm jābūt ES priekšgalā, veidojot ilgtspējīgā attīstībā balstītu ES. Dzīvojam laikā, kad nepieciešams paaugstināt ES konkurētspējas līmeni, kā arī līdzsvarot visu ES dalībvalstu attīstības iespējas, tādēļ būtiska ir arī kohēzijas politika," norādīja Higinss.

Vienlaikus Īrijas prezidents pauda pateicību par Īrijā dzīvojošo Latvijas iedzīvotāju milzīgo ieguldījumu valstī, kā arī norādīja, ka vēl labāku nākotni abām valstīm var radīt ciešie savstarpējie cilvēku kontakti. Viņš piebilda, ka abām valstīm ir milzīgas iespējas vēl ciešākai sadarbībai daudzās jomās.

Higinss un viņa dzīvesbiedre Sabina Higinsa Latviju šodien apmeklē valsts vizītē, kuras laikā Īrijas prezidents Latvijas Nacionālajā bibliotēkā dāvinās grāmatu Tautas grāmatu plauktam, savukārt īpaša vizītes programma paredzēta abu prezidentu kundzēm, apmeklējot Latvijas Nacionālo mākslas muzeju.