Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pāvesta suvenīri ir jāsaskaņo

PIEDIENĪGI. Pāvesta Franciska attēlu un Vatikāna ģerboņa izmantošana uz suvenīriem ir jāsaskaņo, jo Vatikāna Valsts sekretariāts ir konstatējis, ka dažreiz pāvesta attēli ir izmantoti ļaunprātīgi un nelegāli. Un ir suvenīri, kurus varētu uzskatīt par nepiedienīgiem © Foto: Wally SANTANA, AP Photo/Scanpix

Gaidot Romas pāvesta Franciska vizīti Latvijā, Aglonā un Rīgā notiek sagatavošanās darbi, Latvijas Universitāte rīko diskusiju ciklu un Romas Katoļu baznīca ir izplatījusi aicinājumu sazināties ar pāvesta vēstniecību pirms suvenīru izgatavošanas un pāvesta attēlu izmantošanas.

Pāvests Francisks Latviju apmeklēs 24. septembrī - vienas dienas vizītē, kas būs piesātināta, jo pāvests apmeklēs gan Rīgu, gan Aglonu. Neatkarīgā aizvadītajā nedēļā apskatīja vairākas suvenīru tirdzniecības vietas - pāvestam veltītu piemiņas priekšmetu tajās nebija. Internetā ir pieejami dažādi suvenīri ar pāvesta attēlu vai ģerboni, bet kāds tūrisma ceļvedis piedāvā iegādāties pat… pāvesta zeķes. Proti, zeķes, ko valkā priesteri, bīskapi un kardināli. Tās var iegādāties tirgotavā, kurā pārdod reliģisku apģērbu. Un suvenīrus, ko pērk tūristi - jau pieminētās zeķes, šalles, cimdus, jostas. Par nepiedienīgām var uzskatīt «kratāmgalvas figūriņas», kuras novieto mašīnā un tām braucot kratās galva. Tādas ir izgatavotas, atveidojot pāvestu Francisku, un tiek tirgotas arī internetā.

Kā informē Latvijas Romas Katoļu baznīcas Informācijas centrs, uzņēmējiem, kas ir iecerējuši izgatavot suvenīrus ar pāvesta attēlu vai ģerboni, to izmantošana ir jāsaskaņo ar vietējo pāvesta vēstniecību (nunciatūru) vai Vatikāna Valsts sekretariātu. Kad pāvests apmeklē kādu valsti, vietējie ražotāji sagatavo suvenīrus ar Vatikāna simboliku, bet Vatikāna Valsts sekretariāts ir konstatējis, ka dažreiz pāvesta attēli un viņa, kā arī Vatikāna valsts simboli, īpaši peļņas nolūkos, ir izmantoti ļaunprātīgi un nelegāli. Šī iemesla dēļ Vatikāna valsts sekretariāts pirms gada ir izstrādājis dokumentu par pāvesta attēla un/vai ģerboņa izmantošanu, kas gaidāmās pāvesta vizītes kontekstā ir kļuvis aktuāls arī Latvijā.

Suvenīru ražotājiem Latvijā būs vajadzīga vietējās pāvesta vēstniecības autorizācija.

Lai to saņemtu, nunciatūrā ir jāiesniedz: dati par personu, kas pāvesta attēlus un/vai simboliku izmantos; lietojuma priekšmets un plānoto aktivitāšu apraksts; aktivitāšu teritoriālais apgabals; aktivitāšu ilgums; tirāža un produktu izplatīšanas kanāli (ja tiek plānota kādu produktu ražošana); finansiālie elementi: cena un samaksas nosacījumi. Pāvesta Franciska vizītes Latvijā logo savukārt var izmantot, iepriekš sazinoties ar Latvijas Romas Katoļu baznīcas Informācijas centru.

Pāvesta Franciska vizītes laikā Latvijā ir plānota tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un augstākajām amatpersonām, pāvests noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, piedalīsies ekumeniskā dievkalpojumā Rīgas Domā, apmeklēs Rīgas Sv. Jēkaba katedrāli, kā arī svinēs Svēto Misi Aglonas svētvietā.