Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Klienti uz "Vairāk saules" restorāniem nāk ar dāvanām

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pēc vairāku dienu piespiedu pārtraukuma restorāni Vairāk saules atsākuši darbu. Rīdzinieki un pilsētas viesi, kas ar nepacietību bija gaidījuši šā restorānu tīkla atvēršanos, steidza iegriezties Vairāk saules ēdināšanas vietās. Daudzi no viņiem bija paņēmuši līdzi simboliskas dāvaniņas viesmīļiem, kuriem nācās piedzīvot kratīšanu.

Tirdzniecības centros Mols un Spice izvietotie Vairāk saules atvērās piektdienas vakarā, bet sestdien jau strādāja visas sešas šā restorānu tīkla ēdināšanas vietas. Tiesa, vēl ne pilnā apmērā, jo jaunu kases aparātu piegāde un uzstādīšana prasa laiku. Līdz ar to, piemēram, Vairāk saules restorānā Dzirnavu ielā aizvadītajās brīvdienās strādāja divi kases aparāti iepriekšējo trīs vietā. Tā dēļ viena no zālēm apmeklētājiem sestdien bija slēgta.

Ekrānšāviņš no avīzes

Piespiedu pārtraukumu Vairāk saules restorānu darbībā izraisīja policijas otrdien veiktā apjomīgā kratīšana visos tīkla restorānos un ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās, kā arī kases aprātu, datu nesēju, telefonu, dokumentu utt. konfiskācija. Policija šīs savas darbības veikusi uz aizdomu pamata par iejaukšanos kases aparātu darbībā.

Uzņēmuma īpašnieki un pārstāvji kategoriski noliedz policijas pārmetumus.

Uzņēmuma līdzīpašnieks un šefpavārs Endijs Bērziņš sociālajā tīklā Facebook publicējis paziņojumu, ka Vairāk saules īpašnieki un 270 restorānu tīkla darbinieki gatavi veikt melu detektora pārbaudi, lai apliecinātu, ka uzņēmums nav veicis manipulācijas ar kases aparātu sistēmu.

Pēc notikušā Vairāk saules restorānos daļa sabiedrība meklē līdzības un atšķirības ar Gan Bei lietu, kas risinājās pirms četriem gadiem. Policija šobrīd nevar pateikt, vai Vairāk saules gadījums ir līdzīgs Gan Bei. To varēšot izdarīt tikai pēc ekspertīzes.

Ekrānšāviņš no avīzes

Taču jau šobrīd ir skaidrs, ka abi gadījumi nav vienādi ne pēc uzrādītajām apsūdzībām, ne pēc policijas rīcības. Gan Vairāk saules, gan Gan Bei uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 217. panta trešās daļas - par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Papildus tam Vairāk saules uzrādīta apsūdzība pēc 243. panta trešās daļas par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgos nolūkos.

Savukārt Gan Bei tika uzrādīta apsūdzību pēc 218. panta trešās daļas - par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā. Tas ir smagāks pārkāpums, un arī sods ir paredzēts daudz bargāks - pat brīvības atņemšana līdz 10 gadiem. 243. panta trešā daļa paredz sodu ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem.

Tomēr, neskatoties uz to, pirms četriem gadiem veiktā izmeklēšana praktiski neietekmēja Gan Bei darbību. Restorāni apmeklētājiem bija slēgti tikai vienu pēcpusdienu. Toreizējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ināra Pētersone iepriekš atzina, ka krāpnieciskās darbībās ar kases aparātiem pieķertais restorānu tīkls Gan Bei netika slēgts, lai saglabātu darba vietas. Pēc konstatētajiem pārkāpumiem gan tikusi apsvērta iespēja uzņēmuma darbību apturēt. Tomēr, ņemot vērā, ka uzņēmumā strādā apmēram 700 darbinieku, kā arī to, ka tas izraisītu ķēdes reakciju un ietekmētu Gan Bei produkcijas piegādātājus, nolemts šādu soli nespert un turpināt uzņēmuma darbības rūpīgu uzraudzību.

Savukārt Vairāk saules, kaut arī tas nodarbina 270 cilvēku un arī šim uzņēmumam ir saistības ar piegādātājiem, nedarbojās vairākas dienas - no otrdienas pēcpusdienas līdz sestdienas rītam. Uzņēmuma pārstāvji bija aprēķinājuši, ka piespiedu dīkstāve uzņēmumam izmaksā aptuveni 25 000 eiro dienā.

***

Notikumu hronoloģija

29. maijs

Policija uzsāk kriminālprocesu pret Vairāk saules pēc Krimināllikuma 217. un 243. panta trešajām daļām, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

12. jūnijs

Restorānu tīkla Vairāk saules ēdināšanas vietās un birojā policija veic kratīšanu, izraidot apmeklētājus un konfiscējot kases aprātus. Visi seši Vairāk saules restorāni apmeklētājiem tiek slēgti. Kratīšanas notiek arī ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās. Aizturētas četras personas.

14. jūnijs

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trīs personām kā drošības līdzekli nosaka apcietinājumu, taču ar nosacījumu, ka divi no viņiem var tikt atbrīvoti, ja iemaksā valsts kontā drošības naudu. Ceturtajam aizdomās turētajam piemēro ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Apcietinājumā paliek persona, kura restorāniem nodrošināja videonovērošanas kameru un interneta tīkla uzturēšanu.

15. jūnija vakars

Darbu atsāk divi Vairāk saules restorāni Spicē un Molā

16. jūnijs

Atvērti visi seši uzņēmuma Vairāk saules restorāni