Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kurzemē turpinās liels sausums; vietām nav nolijuši pat 10 milimetri nokrišņu

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Teju visā Latvijā saglabājas mitruma trūkums, lielākais sausums turpinās Kurzemē, īpaši labāka situācija nav arī Zemgalē un Rīgā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Mazāk nekā desmit milimetru nokrišņu pēdējo 40 dienu laikā bijis arī Kuldīgā, Kolkā, Mērsragā, Saldū un Rucavā

Pāvilostā un Ventspilī kopš maija sākuma nav bijis lielu nokrišņu - pēdējo 40 dienu lietus summa ir nepilni divi milimetri jeb nepilni divi litri kvadrātmetrā. Arī Stendes novērojumu stacijā šajā periodā reģistrēti tikai 2,4 milimetri lietus.

Mazāk nekā desmit milimetru nokrišņu pēdējo 40 dienu laikā bijis arī Kuldīgā, Kolkā, Mērsragā, Saldū un Rucavā, kā arī vietām valsts centrālajā daļā - Dobelē un Rīgā.

Vairāk lijis Vidzemē, Latgalē un Sēlijā. Siguldā, Priekuļos, Valkā, Alūksnē, Lubānā, Zosēnos, Līvānu novada Sīļos un Krāslavas novada Piedrujā pēdējo 40 dienu nokrišņu summa pārsniedz 30 milimetru, bet Daugavpilī sasniedz pat 63 milimetrus.

Jūnijā visvairāk nokrišņu pagaidām bijis Ziemeļvidzemē, tai skaitā Valkā šomēnes nolijuši 22, Alūksnē - 27 litri lietus kvadrātmetrā.

Klimatiskā norma jeb 1981.-2010.gada vidējais nokrišņu daudzums valstī kopumā ir 49 milimetri maijā un 74 milimetri jūnijā.

Tā kā gada siltajā periodā lielāko daļu nokrišņu atnes gubu mākoņi, kas nereti skar mazu teritoriju, meteoroloģisko novērojumu stacijā reģistrētais nokrišņu daudzums var būtiski atšķirties no lietus daudzuma stacijas apkaimē.

Atbilstoši LVĢMC apkopotajai informācijai šī gada maijs Latvijā bija vissiltākais un desmitais sausākais novērojumu vēsturē. Augsnes izžūšanu veicināja ne tikai mazais nokrišņu daudzums un siltums, bet arī lielais saules spīdēšanas ilgums un zemais gaisa mitrums.

Tuvākajās dienās Latvijā būs pārsvarā sauss un arvien siltāks laiks, prognozē sinoptiķi. Sagaidāms, ka tikai vietām valstī nedaudz īslaicīgi līs, mežos saglabāsies ļoti augsta ugunsbīstamība.