Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Konceptuāli atbalsta grozījumus Satversmē par Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu

© f64

Saeimas Juridiskās komisijas vairākums otrdien konceptuāli atbalstīja Latvijas Reģionu apvienības rosinātos grozījumus Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu parlamentā.

Pirms likumprojekta virzīšanas izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā Juridiskā komisija lūgs informāciju, kā par grozījumiem lēmušas pārējās parlamenta komisijas, kurām visām skatīšanai ir nodoti attiecīgie grozījumi, aģentūrai LETA pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, šos opozīcijas rosinātos grozījumus Satversmē Saeimas sēdē atbalstīja arī koalīcijas pārstāvji no "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, savukārt lielākā daļa Zaļo un zemnieku savienības deputātu balsojumā nepiedalījās.

Saeimas Juridiskās komisijas vairākums pērn oktobrī atbalstīja iedzīvotāju iniciatīvu par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā. Reizē komisijas sēdē šis jautājuma raisīja plašas debates.

Attiecīgo iniciatīvu bija rosinājusi sabiedrība par atklātību "Delna" un to parakstīja vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju. "Delnas" pārstāvji pērn norādīja, ka savāktais parakstu daudzums parāda - sabiedrība vēlas zināt, kā deputāti balso par valsts augstākajām amatpersonām, no kurām prezidenta amats pašlaik palicis vienīgais, ko ievēl aizklāti. Atklāts balsojums par Valsts prezidentu palielinātu deputātu atbildīgumu sabiedrības priekšā, liekot pamatot savu izvēli.

Idejas kritiķi savukārt kā pretargumentu min to, ka atklāts balsojums neļaušot deputātiem izdarīt neatkarīgu izvēli un ka viņi būšot spiesti rīkoties, kā nolemts frakcijā.

Iepriekš vairākos Saeimas sasaukumos bijuši mēģinājumi noteikt Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu, taču šīs idejas atbalstam līdz šim nav izdevies iegūt nepieciešamo divu trešdaļu "dubulto" vairākumu, kas nepieciešams izmaiņu veikšanai Satversmē.

Pašlaik Satversmē noteikts, ka Valsts prezidentu ievēl aizklātā balsojumā.