Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pirmo reizi Latvijā pacientam caur "atslēgas caurumu" izņem vēža skartu plaušu

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centrā veikta Latvijā unikāla, mazinvazīva operācija - uniportāla videotorakoskopiska pneimoektomija, kuras laikā 76 gadus vecai pacientei caur nelielu griezienu izņemta plauša ar diviem ļaundabīgiem audzējiem.

Pacientei vienā plaušā vienlaikus bija attīstījušies divi plakanšūnu vēži. Šādi gadījumi sastopami diezgan reti.

Kā informēja Aija Lietiņa, sarežģīto operāciju veica torakālais ķirurgs Ints Siliņš, asistējot torakālajam ķirurgam Rihardam Mikilpam-Mikgelbam. Par operācijas veiksmīgu norisi gādāja arī anestezioloģe reanimatoloģe Diāna Kalliņa-Kalniņa un operāciju māsa Gaida Spravņika. Operācija ilga 2,5 stundas.

Lietiņa informēja, ka pacientei veidojumi labajā plaušā tika atklāti, veicot obligātās veselības pārbaudes, uz kurām sūtīja darbadevējs. Neraugoties uz cienījamo vecumu, sieviete bija aktīva un joprojām strādāja. Sieviete nekad nebija smēķējusi un par nopietnām veselības problēmām nesūdzējās. Viņai gan ilgstoši bija klepus, taču viņa to nebija uzskatījusi par gana svarīgu iemeslu ārsta apmeklēšanai.

Veicot plaušu profilaktisko rentgenizmeklēšanu, sievietei labajā plaušā tika konstatēti jaunveidojumi, šī iemesla dēļ, izmantojot "zaļo koridoru" jeb audzēju primārās diagnostikas sistēmu, kundze diagnozes precizēšanai tika nosūtīta uz Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centru.

"Pacientei vienā plaušā vienlaikus bija attīstījušies divi plakanšūnu vēži. Šādi gadījumi sastopami diezgan reti," stāsta ķirurgs Siliņš. Tā kā viens audzējs atradās plaušas augšējā daivā, bet otrs - apakšējā daivā, torakālo ķirurgu konsīlijā par vienīgo risinājumu tika atzīta visas labās plaušas izņemšana kopā ar tuvējiem limfmezgliem. Pacientes cienījamā vecuma dēļ ķirurgi izšķīrās par mazinvazīvas jeb iespējami saudzīgas operācijas veikšanu caur nelielu griezienu, jo klasiska operācija, kuras laikā plaši atver krūškurvi, kundzei varēja izrādīties pārāk smags pārbaudījums.

Lietiņa skaidroja, ka slimā plauša tika izņemta caur aptuveni četrus centimetrus lielu griezienu, ievadot krūškurvī speciālus instrumentus un miniatūru videokameru. Ķirurgi veica visas nepieciešamās manipulācijas, raugoties monitorā. Operācija un pēcoperācijas periods noritēja veiksmīgi, un pašlaik paciente jau devusies mājās.

Kā skaidroja ķirurgs, ir ļoti grūti pateikt, cik ilgi paciente vēl būtu nodzīvojusi, ja viņai netiktu veikta operācija, taču esot pilnīgi skaidrs, ka esam viņai dota iespēja nodzīvot ilgāku mūžu. "Pasaulē ir diezgan liels skaits cilvēku, kuriem plaušu vēža dēļ izņemta viena plauša. Dzīvojot ar vienu plaušu, ir zināmi ierobežojumi fiziskās slodzes ziņā, teiksim, marartonu kundze skriet vairs nevarēs, taču plaušas trūkums neliedz dzīvot relatīvi normālu dzīvi," norāda Siliņš.