Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu ministre: "ABLV Bank" likvidācijas lietā ASV atbalsta FKTK

© F64

ASV pārstāvji jautājumā par "ABLV Bank" likvidāciju pauž atbalstu Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre šodien tikusies ar ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieku pretterorisma jautājumos Maršalu Bilingsliju, lai pārrunātu aktuālos jautājums finanšu jomā.

Runājot par "ABLV Bank", Reizniece-Ozola atzina, ka ASV neteiks priekšā, kā Latvijai rīkoties.

Pēc finanšu ministres teiktā, Bilingslijs Latvijā ieradies pēkšņā vizītē, lai uzklausītu virzību jautājumā par "ABLV Bank" likvidāciju un to, kā norit finanšu sektora sakārtošana. Tāpat Bilingsliju satraukuši pēdējā laika notikumi finanšu sektorā, proti, maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavība, kā arī "agresīvā publiskā kampaņa" pret valdību un politikas veidotājiem.

Runājot par "ABLV Bank", Reizniece-Ozola atzina, ka ASV neteiks priekšā, kā Latvijai rīkoties, tomēr ASV puse norādīja, ka tā ir ieinteresēta, lai Latvijas finanšu sektors attīrītos no "netīras" naudas.

"ASV tāpat kā mēs ir ieinteresēta, lai "ABLV Bank" esošā nauda tiktu rūpīgi pārbaudīta un, ja tiks konstatēta "netīra" nauda, jāparūpējas, lai tā nenonāktu blēžu rokās. Pēdējā laikā sāktās publiskās kampaņas liecina par cīņu ar mērķi ietekmēt FKTK lēmumu "ABLV Bank" lietā. Bet ASV puse stingri uzsver, ka "ABLV Bank" lieta ir jākontrolē FKTK, nevis pašai bankai," stāstīja ministre.

Bilingslijs ministrei arī paudis bažas par nesakārtoto maksātnespējas jomu. Tāpat ASV pārstāvis paudis atzinīgu vārdus par AS "Rietumu banka", kas, viņa ieskatā, nopietni attiekusies pret uzdevumu mainīt biznesa modeli. "Tas ir viens no pozitīvajiem piemēram, kas apliecina - ja gribi mainīties, tad vari," piebilda Reizniece-Ozola.

Finanšu ministre ar Bilingsliju arī pārrunājusi aktuālos paveikto darbus ekonomikas noziegumu jomā, piemēram, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājas amatā iecelta Ilze Znotiņa, samazinās čaulas kompāniju skaits utt. Bilingslijs kārtējo reizi vērsis kritiku nevis uz Latvijas likumdošanas kvalitāti, bet gan tās piemērošanu.

"Tikšanās laikā sapratām, ka esam uz vienas nots, un mums ir kopīgs uzdevums. Turklāt ASV pauda atbalstu Latvijas centieniem sakārtot finanšu jomu, kā arī norādīja uz vēl precīzākiem uzdevumiem FKTK," sacīja Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) ar ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieku pretterorisma jautājumos Maršalu Bilingsliju pārrunājis "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesu, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja premjers.

Viņš norādīja, ka apspriesta situācija ar "ABLV Bank", taču par šo jautājumu ASV pārstāvis, iespējams, vairāk runāšot ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK).

"No manas puses ir skaidri pausts, ka pašlikvidācijas procesam ir jābūt pilnībā kontrolētam, lai par katru izejošo naudu būtu pārliecība, ka tā neslēpj aiz sevis kādus noziedzīgi iegūtus līdzekļus un process būtu pakļauts kontrolei. Mūsu uzdevums ir šādu kontroli arī nodrošināt," teica Ministru prezidents.