Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas armija saņems stratēģiski svarīgu pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu

© REUTERS / Scanpix

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) šogad vasaras otrajā pusē plāno saņemt stratēģiski svarīgo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger", noskaidroja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

''Paredzam, ka saņemsim vasaras otrajā pusē.''

"Šobrīd tiek koordinēti tehniskie nosacījumi iekārtu pieņemšanai ar iesaistītajiem sabiedrotajiem, un paredzam, ka saņemsim vasaras otrajā pusē. Visa sistēma, kas paredzēta parakstītajā līgumā, tiks piegādāta vienlaicīgi," norādīja ministrijā.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš iepriekš apgalvoja, ka šīs sistēmas iegāde esot ļoti veiksmīga no finansiālā viedokļa, lai gan konkrētas summas viņš neminēja.

Ar šiem ieročiem nodrošinās visas taktiskās vienības Zemessardzē, Mehanizētā kājnieku brigādē un Gaisa spēkos.

Jau ziņots, ka pagājušā gada vasarā tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas un Dānijas Aizsardzības ministrijām par Dānijas bruņoto spēku rīcībā esošo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" iegādi. Latvijai paredzētā sistēma ir nelietota, taču tā vairākus gadus bijusi Dānijas bruņoto spēku rīcībā.

Sistēmas "Stinger" iegāde ietver pretgaisa aizsardzības raķetes un to palaišanas iekārtas.

"Stinger" ir vienas no visvairāk ražotajām, kaujas apstākļos pārbaudītākajām un efektīvākajām individuālajām pretgaisa aizsardzības sistēmām, ko izmanto arī daudzas no Latvijas sabiedrotajām valstīm, piemēram, ASV, Lielbritānija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Somija, Norvēģija un Lietuva.

Latvijas armijas rīcībā šobrīd ir tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma "RBS-70". AM skaidroja, ka "Stinger" un "RBS-70" pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas pēc pielietojuma un spējām atšķiras. Līdz ar to "Stinger" iegāde stiprinās Nacionālo bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas.

"Stinger" pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu iegāde nenozīmē, ka tiek apturēta vai samazināta "RBS-70" izmantošana Nacionālajos bruņotajos spēkos.