Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Gailis Latvijā aicina izveidot Patiesības ministriju

© F64

“Ir notikušas revolucionāras izmaiņas, ko var salīdzināt ar Gūtenberga laikiem. Kad parādījās iespējas lēti drukāt materiālu, tad informācija varēja plaši izplatīties. Tas momentāli izmainīja situāciju, un tagad ar šīm jaunajām iespējām, kas nebija pirms 20 gadiem, viss ir pilnīgi pārmainīts,” uzņēmējs un bijušais premjers Māris Gailis apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs".

To es saku kā joku, bet pēc būtības vajadzētu organizāciju, kas pārbauda.

Diskutējot par jauniem informācijas patērēšanas veidiem, Gailis vērsa uzmanību uz viltus ziņām. Viņš uzskata, ka, lai arī sabiedrība tiek aicināta izvērtēt pieejamo informāciju, vairums to nedara: “Iedomājaties lielāko daļu lasītāju, kuriem iesaka - pameklējiet avotus, no kuriem tas nāk, salīdziniet. Lasītājs taču to nedara! Viņš izlasa virsrakstu, izrauj kaut ko ārā. To varbūt dara kaut kādi cilvēki, kas ir tā ievirzīti - studējoši, tādi, kam tas patīk un ir laiks. Bet kaut kā ar tiem meliem ir jācīnās.”

Gailis uzskata, ka būtu jādibina Patiesības ministrijai līdzīga organizācija. “Es principā esmu pret jaunu ministriju dibināšanu, bet es ieteiktu dibināt Patiesības ministriju. To es saku kā joku, bet pēc būtības vajadzētu organizāciju, kas pārbauda. Tur vajadzētu konkrētu atbildīgo, konkrētu organizāciju, zinātniekus, speciālistus, kas izčeko visas tās ziņas,” aicināja ekspremjers.

Gailis uzskata, ka tas būtu jādara nekavējoties: “Mēs nevaram slēgt pieeju pasaules tīklam. Iespējams, ir jāliek banneri, piemēram, rakstu apakšā, ka tā ir viltus ziņa, ka tas nāk no neuzticama avota, kuru vai nu idiots, vai par naudu kāds ir izgudrojis. Kaut kas ir jādara! Un tas ir jādara konkrēti un ar steigu.”