Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Krūmiņa: Valsts pārvaldē jāsakārto algu un prēmiju sistēma

© F64

Valsts pārvaldē joprojām nav sakārtota atlīdzības sistēma, kā arī nepieciešams sakārtot izdienas pensiju sistēmu, šodien žurnālistiem stāstīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Redzams, ka vienotās atlīdzības likums nedarbojas, tāpēc nepieciešams šo sistēmu sakārtot.

Viņa norādīja uz joprojām aktuālo jautājumu par atlīdzību sistēmu valsts pārvaldē, jo iestādēs bieži netiek noteikta vienlīdzīga atlīdzība. Tāpat joprojām pastāv problēmas ar prēmiju un piemaksu izmaksas sistēmu. "Redzams, ka vienotās atlīdzības likums nedarbojas, tāpēc nepieciešams šo sistēmu sakārtot," uzsvēra Krūmiņa.

Viņa norādīja uz vēl vienu ilgstošu problēmu, proti, izdienas pensiju izmaksu. Pēc Krūmiņas teiktā, izdienas pensiju sistēma paredz, ka cilvēks saņem šo pensiju, jo, sasniedzis pensijas vecumu, nespēs turpināt darbu konkrētajā jomā.

Tomēr Valsts kontrole secinājusi, ka vairāk nekā 70% izdienas pensiju saņēmēju turpina strādāt. Piemēram, iekšlietu nozarē radīta pretlikumīga iespēja Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas direktoram vienlaikus saņemt gan amata atalgojumu, gan izdienas pensiju, tā septiņu gadu laikā izdienas pensijā saņemot vairāk nekā 170 000 eiro.

Tāpat revīzijā norādīts uz pretlikumīgi un nelietderīgi izlietotiem 1,4 miljoniem eiro no nu jau likvidētās Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas budžeta. Savukārt S.Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā iespējams konstatēta fiktīva nodarbinātība, nodarbinātajam aprēķinot atlīdzību gandrīz 13 500 eiro apmērā.