Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Parādnieks: Par alkoholu un cigaretēm jāļauj maksāt tikai bezskaidrā naudā

© F64

Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) rosina apsvērt iespēju ļaut par alkoholiskajiem dzērieniem un cigaretēm norēķināties tikai bezskaidrā naudā.

Ja daļu preces var iegādāties tikai bezskaidrā naudā, tad skaidrai naudai zūd vērtība, uzskata Parādnieks.

Politiķis norādīja, ka ēnu ekonomika Latvijā ir diezgan liela problēma un šādas izmaiņas varētu būt iedarbīgs veids, lai vismaz daļu skaidras naudas no ēnu ekonomikas ienestu "baltajā zonā". Parādnieks atsaucās uz pētījumu "Ēnu ekonomika Baltijas valstīs 2009-2017", kur minēts, ka lielākā problēma ir aplokšņu algas, ar kurām arī ir vissarežģītāk cīnīties.

Ja daļu preces var iegādāties tikai bezskaidrā naudā, tad skaidrai naudai zūd vērtība, uzskata Parādnieks.

Parādnieks lūdzis Finanšu ministriju sniegt viedokli par šo ierosinājumu, kā arī uzrunājis dažādus ekspertus.

Viņš pieļauj, ka šo jautājumu varētu vērtēt plašāk, arī attiecībā uz citām precēm, tomēr pagaidām politiķis šādas izmaiņas nerosinās. Parādnieks uzsvēra, ka alkohols un cigaretes ir akcīzes prece, tomēr arī šajā jomā ir vērojamas ēnu ekonomikas problēmas.

Parādnieks uzskata, ka šajā jautājumā būtu jārunā arī ar bankām par sadarbību, lai maziem tirgotājiem nerastos papildu slogs bezskaidras naudas norēķinu dēļ.

Politiķis vēlas sagaidīt ministrijas viedokli par šādu ideju un to, kādu tas dotu pienesumu cīņā ar ēnu ekonomika. Tad arī tiks lemts par turpmāku rīcību.

Kā ziņots, ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā pērn bija 22% no iekšzemes kopprodukta, kas ir par 1,3 procentpunktiem vairāk nekā 2016.gadā, liecina pētījuma "Ēnu ekonomika Baltijas valstīs 2009-2017" rezultāti.