Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NEPLP izteikuši brīdinājumu ''Rossija RTR'' kanālam

© AP / Scanpix

Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) brīdinājusi Krievijas televīzijas programmas "Rossija RTR" veidotājus, ka ierobežos programmu Latvijas teritorijā, ja konstatēs atkārtotu naida runas gadījumu, informēja NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

NEPLP, izpildot Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvu, ir sniegusi paziņojumu Eiropas Komisijai, "Rossija RTR" veidotājiem un Zviedrijas, kur reģistrēta "Rossija RTR", mediju regulatoram, kurā brīdina par iespēju ierobežot "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā, ja programmā tiks pieļauti atkārtoti pārkāpumi.

Šonedēļ NEPLP ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem apsprieda "Rossija RTR" uztveršanas brīvības ierobežošanu Latvijas teritorijā. Eiropas Komisija atzinusi, ka NEPLP darbības līdz šim ir veiktas atbilstoši Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvā noteiktajai kārtībai.

NEPLP ir sniegusi paziņojumu Eiropas Komisijai, "Rossija RTR" veidotājiem un Zviedrijas, kur reģistrēta "Rossija RTR", mediju regulatoram, kurā brīdina par iespēju ierobežot "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā, ja programmā tiks pieļauti atkārtoti pārkāpumi.

Ķezbere norādīja, ka NEPLP turpinās uzraudzīt programmas "Rossija RTR" satura atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Kā uzsver NEPLP pārstāvji, Eiropas Parlamenta un Padomes 2010.gada 10.marta Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīva nosaka kārtību, kādā ierobežojama naidu kurinoša satura izplatīšana Eiropas Savienības valstu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvā norādīts, ka dalībvalsts var uz laiku pārtraukt televīzijas retranslāciju no citām valstīm, ja raidorganizācija gada laikā vismaz divas reizes ir pārkāpusi direktīvas nosacījumus. Līdz ko noticis atkārtots pārkāpums, retranslāciju var ierobežot.

Kā ziņots, NEPLP priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš pirmdien preses konferencē informēja, ka Krievijas televīzijas kanāla "RTR" iespējamie pārkāpumi ir nopietni un pret tiem ir jāizturas ar visu bardzību. "Katrs gadījums ir diskutabls, bet, redzot visu bildi kopumā, ir skaidrs, ka runa ir par sistēmu," sacīja Āboltiņš.

2016.gadā NEPLP atkārtoti konstatētu pārkāpumu dēļ uz sešiem mēnešiem Latvijas teritorijā aizliedza retranslēt un izplatīt programmu "Rossija RTR".