Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Jaunā Kontroles dienesta vadītāja iestādei vēlas vairāk naudas

© F64

Līdz šim Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests) nav ticis pietiekami atbalstīts ne finansiāli, ne tehniski, šodien notikušajā preses konferencē pauda jaunā Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Viņa arī skaidroja, ka ir nepieciešams palielināt Kontroles dienesta finansējumu, lai tas spētu nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu.

Viņa skaidroja, ka viena no problēmām, ko viņa saskata līdzšinējā Kontroles dienesta darbībā ir sadarbība starp privāto un publisko sektoru. Znotiņa uzsvēra, ka Kontroles dienests bieži saņem zemas kvalitātes ziņojumus par iespējamām nelikumībām, kas traucē veikt kvalitatīvu analīzi, tādējādi traucējot darbu arī tiesībsargājošām iestādēm.

Kā savu mērķi jaunajā amatā Znotiņa uzsvēra ilgtspējīga un efektīva Kontroles dienesta izvedi. Viņa uzsvēra, ka centīsies uzlabot sadarbību ar tiesībsargājošajām iestādēm, kā arī mēģinās padarīt Kontroles dienestu par iestādi, kas ne tikai reaģē uz pārkāpumiem, bet arī darbojas proaktīvi. Taču Znotiņa atturējās komentēt dienesta kapacitāti, norādot, ka ļoti daudzas lietas prasa papildus finansējumu.

Viņa arī skaidroja, ka ir nepieciešams palielināt Kontroles dienesta finansējumu, lai tas spētu nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers iestarpināja, ka patlaban Saeimā atrodas likumprojekts, kas paredz algu palielinājumu Kontroles dienesta darbiniekiem. Viņš uzsvēra, ka likumprojekts drīz tiks skatīts otrajā lasījumā.

Kā vienu no saviem pirmajiem darbiem Znotiņa minēja darbu darba grupā, kas meklēs risinājumus, lai Kontroles dienests vairs nebūtu Ģenerālprokuratūras pārraudzībā. Tāpat tiks veikts personālresursu un finansējuma izvērtējums, lai saprastu, kāds tieši ir dienesta stāvoklis un kas ir nepieciešams tā uzlabošanai.

Znotiņa arī uzsvēra, ka bijušais Kontroles dienesta vadītājs Viesturs Burkāns ir jomas eksperts, kura zināšanas ir neatsveramas. Viņa skaidroja, ka tiksies ar viņu, taču atteicās komentēt, vai viņam tiks piedāvāts kāds amats Kontroles dienestā.

Jau vēstīts, ka Znotiņa pēc pārdomu perioda piekritusi ieņemt Kontroles dienesta vadītājas amatu, jo panākta vienošanās par veicamajiem uzdevumiem un mērķiem, vadot dienestu, iepriekš aģentūrai LETA apliecināja Znotiņa.

Tāpat vēstīts, ka Ministru kabinets šomēnes vienojās izveidot darba grupu, kas meklēs risinājumus, lai Kontroles dienesta vairs nebūtu Ģenerālprokuratūras pārraudzībā. Ministri konceptuāli atbalstījuši premjera priekšlikumu mainīt Kontroles dienesta pārraudzības modeli, lai stiprinātu dienesta funkcionālo kapacitāti, neatkarību un dienesta priekšnieka pilnvaras.

Līdzšinējais dienesta vadītājs Burkāns šajā amatā bijis kopš 1998.gada un viņa pilnvaru termiņš beigsies 31.maijā.