Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lembergs: Lēmums samazināt nerezidentu īpatsvaru Latvijas bankās ir bezatbildīgs

Latvijas valdības lēmums samazināt nerezidentu īpatsvaru Latvijas bankās līdz 5% ir bezatbildīgs, tā žurnālistiem sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs, piebilstot, ka tā ir komunistiem līdzīga pieeja, raksta "labdien.lv".

Tā rezultātā Ventspils jau ir pazaudējusi divus lielus rūpniecības investorus, kas būtu devuši papildus 200 jaunas darbavietas.

Viņš atgādināja, ka banku sistēmas krīze, ko šobrīd piedzīvo Latvija, izveidojusies pateicoties ASV ekonomiskajām sankcijām. Pēc viņa sacītā, ekonomikās sankcijas pret Latviju ir gan no Krievijas, gan Eiropas Savienības, gan ASV puses.

“ASV tikko ieviesa papildus sankcijas banku sektorā, kuras vērstas uz to, lai Latvijas bankas faktiski atteiktos no nerezidentu apkalpošanas. Tā rezultātā Ventspils jau ir pazaudējusi divus lielus rūpniecības investorus, kas būtu devuši papildus 200 jaunas darbavietas (…) Vēl viens ir zem lielas jautājuma zīmes. Bet visdrīzāk viņi savu projektu realizēs citā valstī, ne Latvijā, kur sankcijas no ASV nav tik izteiktas,” sacīja Lembergs, norādot, ka jau tagad Latvijas bankas jaunajiem investoriem kontus never, bet esošajiem prasa slēgt vai atsaka kreditēšanu.

Viņš stāstīja, ka Ventspilī investīcijas plānoja veikt Kazahstāna un Ukraina, kuras savu gala lēmumu vēl nav pieņēmušas. “Pēc tam, kad Latvijā aizvēra “ABLV” banku, investori pateica, ka šeit ir stipri sliktāk nekā pie Putina. Ka tas ir marasms, un viņi tādā valstī netaisās riskēt, jo situācija ir neprognozējama,” norādīja Lembergs.

“Tā ir milzīga bezatbildība. Tāda komunistu pieeja. Tiek paziņots, ka nerezidentu īpatsvars jāsamazina līdz 5%. Kā var noteikt tādu procentu? Cita lieta ir, ja saka, ka vajag uzmanīgāk un detalizētāk vērtēt nerezidentu aktīvu vai kapitālu, nevis noteikt barjeru,” uzskata Lembergs.

Viņš norādīja, ka šajā situācijā iznāk, ka arī tūristi, kas apmeklē Latviju ir nerezidenti. “Ja katrs šeit iztērē 500 eiro, tad Latvijā ir iekļuvusi 1,5 miljardus eiro liela nerezidentu nauda. Šis lēmums nav līdz galam pārdomāts. Ja iet uz tādu totālu idiotismu, tad vajag iet līdz galam,” skarbi ironizēja Ventspils mērs.

Jau vēstīts, ka spēkā stājušās izmaiņas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kas paredz Latvijā reģistrētām bankām turpmāk aizliegt sadarboties ar čaulas kompānijām un apkalpot to kontus.

Grozījumu mērķis ir stiprināt finanšu sistēmu, samazinot paaugstināta riska darījumu skaitu ar īpaši augsta riska klientiem, kas ir čaulas veidojumi un atbilst noteiktām pazīmēm.