Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Speciāliste brīdina: Apdraudētas ābeles un bumbieres Latvijas dārzos

© F64

Tuvākajās dienās prognozētais lietus vairumā Latvijas augļu dārzu izprovocēs masveida ābeļu un bumbieru kraupja sporu izlidošanu, pastāstīja Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja Anitra Lestlande.

Viņa piebilda, ka augļkopjiem ir jādomā par kraupja ierobežošanu, izmantojot fungicīdus - pirms lietus - kontakta iedarbības, pēc lietus - ārstējošos sistēmas iedarbības.

Viņa piebilda, ka augļkopjiem ir jādomā par kraupja ierobežošanu, izmantojot fungicīdus - pirms lietus - kontakta iedarbības, pēc lietus - ārstējošos sistēmas iedarbības.

Tāpat viņa pastāstīja, ka līdzšinējo silto laika apstākļu dēļ aktivizējušies kultūraugu kaitīgie organismi - gan slimības, gan kaitēkļi, lielāko apdraudējumu radot laukaugiem - labībai, pākšaugiem un rapsim.

Pēc VAAD Integrētās augu aizsardzības daļas vadītājas teiktā, labību sējumos sastopamas vairākas nozīmīgas labību slimības, tostarp dzeltenplankumainība, gredzenplankumainība, tīklplankumainība. Dažos sējumos sastopama arī miltrasa.

Tāpat viņa piebilda, ka labībā ir izplatījušies arī kaitēkļi - labību lapgrauži, tripši un spradži. "Ziemas rapsi, kas šobrīd lielākajā Latvijas daļā sācis ziedēt, šobrīd vairāk apdraud kaitēkļi - spīdulis un smecernieki, bet, pateicoties siltajiem laika apstākļiem, rapsis ļoti strauji aug, tādējādi būtisku kaitējumu tie nodarīs," viņa sacīja.

Lestlande piebilda, lai gan vairumā lauka pupu un zirņu sējumos zirņu svītrainā smecernieka izplatība ir 100%, bojājuma pakāpe ir neliela - lielākais 5%. Tomēr lauksaimniekiem jābūt modriem un jāseko šī kaitēkļa tālākai attīstībai.

VAAD ir Zemkopības ministrijas padotībā. Dienests veic valsts kontroli un uzraudzību augu aizsardzības jomā, kā arī sadarbojas ar starptautiskām organizācijām, nodrošinot informācijas apmaiņu ar citām valstīm par augu aizsardzības, augu karantīnas, sēklu aprites un selekcionāra tiesību aizsardzības jautājumiem.