Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Karavīriem Latvijas armijā būs lielākas algas

© Aivars Ķesteris/f64

Valdība šodien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredz jaunu speciālu piemaksu, kuru izmaksās Latvijas armijas profesionālākajiem karavīriem, lai samazinātu šādu speciālistu atvaļināšanās risku.

Ar noteikumu grozījumiem tiek ieviests jauns speciālās piemaksas veids iestādei pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros. Jaunā speciālā piemaksa būs līdz 25% no mēnešalgas.

Pašlaik noteikumos definēti divu veidu speciālo piemaksu veidi karavīram, proti, piemaksa karavīram par tāda dienesta uzdevumu izpildi, kas saistīts ar paaugstinātu risku veselībai, kā arī par dienestu specifiskos apstākļos. Abi speciālo piemaksu veidi tika izveidoti, par pamatu ņemot specifiskos dienesta apstākļus un ar tiem saistītos riskus. Esošais regulējums neļaujot karavīru kopējo atalgojumu mainīt, pamatojoties uz profesionalitātes rādītājiem.

Ar noteikumu grozījumiem tiek ieviests jauns speciālās piemaksas veids iestādei pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros. Jaunā speciālā piemaksa būs līdz 25% no mēnešalgas.

Ar piemaksu tikšot atalgoti karavīri, kas veic "augsti profesionālus dienesta pienākumus", kas prasa pieredzi un zināšanas kompleksu jautājumu izpratnē un risināšanā, kas attiecināmi uz dažāda veida un ranga mācību plānošanu, organizēšanu, vadību un atbalsta sniegšanu. Tāpat piemaksu varēšot saņemt karavīri, kas nodrošinās sabiedroto spēku atbalstu kolektīvās aizsardzības ietvaros vai veiks darbības ar valsts noslēpuma objektiem, ja tie saistīti ar valsts drošību, aizsardzību vai sabiedroto atbalstu.

Noteikumi pirmreizēji izdoti 2012.gadā, taču šajā laika periodā ir ievērojami mainījusies Nacionālo bruņoto spēku uzdevumu izpildes specifikācija, tostarp, karavīru dienesta pienākumu izpildes uzdevumi, kur daudzu izpildei ir nepieciešama augsta profesionalitāte un zināšanas.

Starptautiskās drošības situācijas izmaiņu rezultātā Nacionālie bruņotie spēki saskārušies ar jauniem izaicinājumiem valsts aizsardzības un NATO kolektīvās aizsardzības sistēmas nodrošināšanas jomā, kuru risināšanai ir nepieciešama ievērojama personāla resursu mobilizācija. Šo procesu norise ir saistīta arī ar nepieciešamību nodrošināt valsts noslēpuma objektu aizsardzības prasību izpildi un papildus zināšanu un prasmju apguvi darbībai starptautiskā vidē, uzsver izmaiņu autori.

Konkrētu piemaksas apjomu, kā arī laikposmu, par kuru nosakāma piemaksa, atbilstoši jau pieejamiem finanšu resursiem Aizsardzības ministrijai iepriekš piešķirtā budžeta ietvaros noteiks Nacionālo bruņoto spēku komandieris ar speciālu rīkojuma dokumentu.

Noteikumi stāsies spēkā 2018.gada 1.jūnijā.