Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Mozaīka": Latvijas politiķi ierobežo seksuālo minoritāšu tiesības

© F64

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) tiesību ievērošanas uzlabošanai vienīgais šķērslis Latvijā ir politiķi, šodien žurnālistiem sacīja LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis.

Pēc viņa domām, tuvākajā laikā nav gaidāmas būtiskas izmaiņas LGBT tiesību ievērošanas jomā, tomēr, vai izmaiņas vispār notiks, varēs redzēt pēc 13.Saeimas vēlēšanām, kad būs iespējams redzēt, kādus politiskos spēkus atbalstīs Latvijas iedzīvotāji.

Zālītis norādīja, ka Latvijā diemžēl vērojama dažu politiķu personiska interese pilnībā ierobežot seksuālo minoritāšu pārstāvju tiesības, īpaši tagad, kad visā Eiropā arvien populārāks kļūst nacionālisms un arvien spēcīgāki kļūst labēji radikālie spēki. Turklāt ārkārtīgi satraucoši, ka politiķi vairāk ieklausās baznīcas pārstāvjos, nevis pilsoniskajā sabiedrībā, piebilda Zālītis.

"Mozaīkas" pārstāvis domā, ka problēma nav Latvijas sabiedrība, bet gan tieši politiķi. "Es nedomāju, ka Latvijas sabiedrība būtu jebkādā veidā izteikti homofobiska. Šeit mēs no organizācijas puses redzam, ka Latvijas sabiedrība kļūst arvien atvērtāka, bet, ņemot vērā ekonomisko stāvokli, cilvēktiesības nav prioritāte cilvēkiem," sacīja "Mozaīkas" valdes loceklis.

Pēc viņa domām, tuvākajā laikā nav gaidāmas būtiskas izmaiņas LGBT tiesību ievērošanas jomā, tomēr, vai izmaiņas vispār notiks, varēs redzēt pēc 13.Saeimas vēlēšanām, kad būs iespējams redzēt, kādus politiskos spēkus atbalstīs Latvijas iedzīvotāji.

Kā izteicās Zālītis, lai pie kurām "durvīm "Mozaīka" klauvētu", pretī ir "pilnīgs tukšums", līdz ar to apvienība neredz nekādu progresu, drīzāk regresu šajā jautājumā. "Mēs ļoti ceram, ka mūsu kopējā politikā nesekosim ne Polijai, ne Ungārijai, kur LGBT tiesību stāvoklis ir nedaudz labāks nekā Latvijā, tomēr tur kopumā pilsoniskā sabiedrība kļūst arvien sliktāka," sacīja Zālītis.

Pēc viņa teiktā, "Mozaīka" ļoti cer, ka politiķi negribēs, lai Latvija šajā jautājumā tuvojas Krievijas situācijai. "Dažu politiķu izteikumi pilnībā atbilst Kremļa politikai, līdz ar to, pat ja viņi nevēlas to atzīt, šie politiķi izvēlas tieši tos pašus argumentus un taktikas, kas mūsu ļoti satrauc," norādīja "Mozaīkas" valdes loceklis.

"Mozaīka" informēs visus Saeimas deputātus un ministrus par jaunākajā seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju organizācijas "ILGA Europe" pētījumu "Rainbow Europe 2018" par LGBTI tiesību stāvokli Eiropā, proti, ka LGBT tiesību ievērošanas jomā Latvijā ir sliktākā situācija visā Eiropas Savienībā (ES).

Jau ziņots, ka organizācija vērtē seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu skalā no 0 līdz 100%, kur 0 vērtējums nozīmē būtiskus cilvēktiesību pārkāpumus LGBT tiesību jomā, bet 100% vērtējums liecinātu par pilnīgu līdztiesību un cilvēktiesību ievērošanu. Seksuālo minoritāšu tiesību situāciju Latvijā organizācija novērtējusi ar 16,1%, kas ir mazāk par pērn sasniegtajiem 17%, turklāt tendence bijusi pretēja vairumam citu ES valstu, kur "ILGA Europe" saskatījusi situācijas uzlabojumus.

Otrs zemāks vērtējums - 18,2% - sniegts Polijai, kurai seko Lietuva - 20,7% - un Rumānija - 21,1%. Šajās valstīs gada laikā "ILGA Europe" saskatījusi kaut nelielus uzlabojumus seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanas jomā. Igaunijas vērtējums reitingā palielinājies par sešiem procentpunktiem un sasniedzis 39,3%.

"ILGA Europe" zemāko vērtējumu - 0 - Latvijai sniegusi sadaļā "Naida noziegumi un naida runa". Organizācijas skatījumā, Latvijā LGBT personas juridiskā līmenī netiek pasargātas un nav nekādas politikas, lai cīnītos ar naida runu un naidā balstītiem noziegumiem, kas vērsti pret cilvēkiem ar atšķirīgu seksuālo orientāciju.