Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Tikai 20% cilvēku mazgā rokas pirms ēdiena gatavošanas

JĀMAZGĀ. Rīgas Austrumu slimnīcā ikviens interesents varēja speciālā apgaismojumā pārbaudīt roku tīrību un uzzināt, kā pareizi rokas mazgāt © F64

Pētījumi liecina, ka tikai 20 procenti cilvēku nomazgā rokas, pirms ķerties pie maltītes gatavošanas, bet mazāk nekā 75 procenti sieviešu un mazāk nekā 50 procenti vīriešu nomazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma.

Pasaules Veselības organizācija par Starptautiskās roku higiēnas dienas galveno mērķi pasludinājusi pareizas roku higiēnas veicināšanu veselības aprūpes iestādēs. Pētījumi apliecina, ka ir gadījumi, kad pacienti, uzturoties slimnīcā, iegūst kādu infekciju tieši no mediķu rokām, jo tās pirms saskares ar pacientu nav apstrādātas ar dezinfekcijas līdzekli. Šādi no viena pacienta citam iespējams pārnest dažādas bīstamas infekcijas. Taču par roku mazgāšanu jādomā ikvienam, jo ar gripu visbiežāk cilvēki inficējas no nemazgātām rokām, bet vēdera infekcijas visbiežāk iegūst roku higiēnas neievērošanas dēļ. Šīs pamata patiesības atgādina Rīgas Austrumu slimnīcas mediķi. «Sabiedrībā iesakņojies mīts, ka pacients ir pasargāts no inficēšanās draudiem, ja medicīnas darbiniekam rokās ir vienreizlietojamie cimdi. Taču cimdi ir vairāk paredzēti paša ārstniecības personāla aizsardzībai no inficēšanās, saskaroties ar pacienta asinīm un citiem bioloģiskiem šķidrumiem,» norāda Austrumu slimnīcas infekciju kontroles māsa Agita Melbārde-Kelmere, «pirms kontakta ar katru pacientu un jebkādu medicīnisku manipulāciju veikšanas medicīnas darbiniekam ir jāapstrādā rokas ar dezinfekcijas šķidrumu, kas ir visdrošākais veids, kā novērst dažādu infekciju pārnesi ar tām. Nepietiekama roku higiēnas prasību ievērošana ir viens no galvenajiem iemesliem dažādu infekciju izplatībai slimnīcā.» Tāpēc slimnīcas Infekciju uzraudzības dienests ir veicis visu slimnīcas nodaļu darbinieku roku higiēnas novērtējumu. Arī tuviniekiem, ierodoties apciemot pacientus slimnīcā, ir būtiski rūpēties par roku higiēnu.

«Visbūtiskāk ir mazgāt rokas pirms ēst gatavošanas un pēc tualetes apmeklējuma,» saka A. Melbārde-Kelmere, «tikai piektā daļa cilvēku nomazgā rokas, pirms ķerties pie maltītes gatavošanas, bet mazāk nekā 75 procenti sieviešu un mazāk nekā puse vīriešu nomazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma». Vēlamais roku mazgāšanas ilgums ir 15 sekunžu, bet ideālais - 30 sekunžu. Lielākā daļa cilvēku roku mazgāšanai diemžēl velta mazāk nekā desmit sekunžu. Daudzi mazgā rokas tikai ar ūdeni, tomēr, mazgājot rokas ar ziepēm, tās tiek attīrītas no mikrobiem daudz labāk. Speciālisti arī norāda, ka par mikrobu perēkli var kļūt mākslīgie nagi un ilgnoturīgie nagu pārklājumi, jo tajos ir acīm nemanāmas mikroplaisas. Izpētīts, ka, mākslīgo nagu īpašniecēm rokas apstrādājot ar dezinfekcijas līdzekli, tikai 20 procentos gadījumu mākslīgos nagus izdodas kārtīgi attīrīt no mikroorganismiem.